Slik steller du orkidéen

For å gi orkidéene dine et langt liv trenger man å gi dem litt pleie. Her er 5 tips til deg som har kjøpt orkidé!

Vakre og frodige Phalaenopsis orkideer finnes i mange ulike varianter og farger, den ene finere enn den andre!

Hvordan tar du vare på den tropiske orkidéen?

Orkidéen finnes i flere vakre farger og variasjoner, og akkurat nå finner du et ekstra stort utvalg i våre butikker. Men hvordan tar du vare på de tropiske plantene?  

Vi har spurt sortimentsansvarlig Per Benjamin i Interflora om de beste rådene for å gi orkidéen et langt liv.  

Les også: Stelletips for blomstrende orkidéer

1.

Hvordan bør den se ut i butikken?

Når du først skal kjøpe en orkidé kan det lønne seg å velge en plante med både åpne blomster og grønne knopper. Ifølge Benjamin skal den helst ha et knippe åpne blomster på stilken, som en indikasjon på at planten er frisk og god.  

- Du bør du helst velge en orkidé der 1/3 av knoppene er utsprunget. Da vet du at planten er frisk. Har den bare knopper, kan det hende at den ikke trives så godt i klimaet og at den har dratt fra drivhuset for tidlig. Det er som med roser – kjøp dem litt åpne, så du vet at de faktisk vil blomstre, råder Benjamin.  

Bestill vakre og friske orkidéer hos Interflora på nett, eller i din lokale Interflora-butikk.

Utsnitt av en rosa phalaenopsis orkidé

2.

Hvor bør orkidéen stå?

Mange glemmer at orkidéen er en tropisk blomst. Det vil si at de liker seg i lyset, og helst i lune omgivelser. De liker ikke den tørre innendørsluften, som ofte er grunnen til at de får gule blomster som til slutt faller av.  

- Orkidéene passer faktisk veldig godt på badet. Deres opprinnelsesland har veldig høy luftfuktighet, og på badet får de blant annet damp fra dusjen som gir dem ekstra gode vekstforhold, forteller sortimentsansvarlig Per Benjamin i Interflora.  

Videre bør du unngå å sette orkidéene over varmeovner. Da stiger den varme, tørre luften opp hele tiden, som til slutt vil resultere i en tørr og død orkidé.

Gul orkide

3.

Hvordan vanner du den?

Synes du orkidéene dine dør fort, selv om du vanner den ofte? Da er det sannsynligvis problemet. Ifølge Benjamin er overvanning en av de vanligste problemene når det kommer til orkidéer, fordi det blir surt og ekkelt i potten.  

- Orkidéene bør helst gjennomskylles, ikke dynkes i vann. De kan til fordel vannes 1-2 ganger i uken, men kjenn etter i potten for å unngå at de drukner, sier Benjamin.  

Les også: Plant to orkidéer sammen

Phalaenopsis orkideer i mange varianter og farger
hvite phalaenopsis orkidéer i vinduskarmen

Orkidéer er flotte og populære blomster hele året. Ta vare på dem, så kommer de også tilbake neste år.

4.

Hvordan holder du dem ved like?

De tropiske plantene liker seg ikke i for kalde omgivelser. Sett dem i et rom med en kjernetemperatur som er mellom 18-24 grader, slik at de får en jevn og god temperatur.  

Orkidégjødsel bør også brukes for å gi dem et blomstrende liv – helst hver 14. dag. Unngå for all del å bruke vanlig potteplantegjødsel, da dette kun vil resultere i mange grønne blader. Du finner orkidégjødsel i din lokale Interflora-butikk, og den bør du bruke jevnt frem til hvileperioden.  

Benjamin forteller at orkidéen vil blomstre igjen etter hvileperioden, men du må ha tålmodighet.  

- Idet de går inn i hvileperioden, kan du klippe ned stilken – enten til bladfestet hvis den er helt vissen, eller ned noen ledd. Gi den litt mindre vann enn vanlig, kanskje 1-3 ganger om måneden, og sett dem på et kjølig sted. La den stå slik i noen måneder uten gjødsling, og den vil komme tilbake, sier han.

en oransje phalaenopsis orkidé

5.

Hva gjør du hvis orkidéen visner?

Selv om du følger alle disse tipsene, kan du ha uflaks. Heldigvis er det ikke for sent! Begynner knoppene å bli gule og tørre, kan det lønne seg å gi dem litt damp. Da kan du snu utviklingen, som ofte skyldes tørr luft. Orkidéer liker verken kald eller varm trekk, men aller farligst er varmen de får ved å stå over eksempelvis en varmeovn.  

- Knoppene vil også falle av hvis du kjøper dem og tar dem rett ut i kulden – dette er selvsagt mest gjeldende på vinteren. De liker en jevn og god temperatur, avslutter han.

utsnitt gul orkide
Orkide i rosa vase

Dekorer med en avskåren orkidé i en glassvase! Kreativt og lekkert, uansett.

Nye medlemmer i Interflora+ får kr 100,- rabatt på neste kjøp

Meld deg inn nå og få tilsendt rabattkode som gir deg kr 100,- i rabatt på neste kjøp! Som medlem i Interflora+ får du eksklusive blomstertilbud, samt inspirasjon, tips og råd fra Norges dyktigste fagfolk. Du får også en skreddersydd kalender som gir deg oversikt over dine viktige merkedager gjennom året. 

 Ja, jeg vil bli medlem!

Bli medlem i Interflora+ og få fordeler