Amaryllis – en glitrende julestjerne

Den stjerneformede blomsten er et blikkfang både til advent og til jul. Lag julestemning med hvit eller røde varianter av amaryllis.

Vi velger gjerne hvite amaryllis i adventstiden, og strålende røde til jul. Amaryllis har vært en populær juleblomst i Norge siden 1960-tallet. Den er ikke bare et majestetisk blikkfang i juleinteriøret - blomsten er også lettstelt og holdbar. Hos oss kan du få jule-amaryllis både som bukett og som potteplante.   

Tropisk løkplante 

Amaryllis er glad i sol og varme. Kanskje ikke så rart, den er jo opprinnelig en tropisk løkplante fra Sør-Afrika. Og den finnes i mer enn 70 forskjellige varianter!  

Blomstene kan være både enkle, fylte og dobbeltblomstrende. De kommer i et stort spekter av farger: Røde, hvite, rosa og oransje. Amaryllis-blomsten kan også være tofarget, der blandingen av rødt og hvitt er mest vanlig.  

Myten om amaryllis 

Navnet «amaryllis» kommer fra ordet «amarusso» på gresk – som betyr «jeg glitrer». Blomsten har også sin egen blodige historie i gresk mytologi:  

Den unge nymfen Amaryllis var dypt forelsket i den vakre gjeteren Alteo. Men han møtte henne med et kaldt hjerte. Desperat etter å bli elsket, stakk Amaryllis seg i hjertet med en gylden pil, dag etter dag. Så besøkte hun Alteo der han bodde, og det dryppet blod fra henne på veien mot hytten hans. Opp fra bloddråpene vokste det vakre blomster som fikk Alteo til å elske henne, og hjertet hennes ble helbredet.  

Kanskje er det denne historien som har ført til at amaryllis har fått sin symbolske betydning på blomsterspråket. Nemlig: «Du er vakker, men har et kaldt hjerte». Rød amaryllis symboliserer imidlertid kjærlighet og skjønnhet – la den spille hovedrollen som juleblomst.