Slik tar du vare på amaryllis

Juleblomsten amaryllis har pyntet norske hjem i over 50 år, men vet du egentlig hvordan du steller amaryllis?

Røde amaryllis til jul

For mange blir det ikke jul uten amaryllis. Her er noen enkle stelletips som gir deg blomstrende amaryllis, enten du velger snittblomster eller potteplanter til advent.

Slik tar du vare på avskårne amaryllis

Snittblomstene er nærmest majestetiske når de står i full blomst - og de finnes i ulike farger. Følger du denne oppskriften kan du nyte synet av blomstrende amaryllis enda lenger:  

1. Fyll en vase med rent, friskt vann

Første bud for et langt liv i vasen er at den er ren. Bruk gjerne klorin for å bli kvitt alle bakterier.  

2. Maks 10 cm med vann 

Begrens mengden vann til rundt 8-10 cm. Stilken kan ofte bli litt vassen hvis den står for dypt. Bytt vann etter behov, som er omtrent to ganger i uken.

3. Sett den kaldt om natten 

I likhet med potteplanten vil også snittblomsten leve lenger hvis den får stå litt kjøligere om natten.  

4. Støtt opp stilken 

Amaryllisen kan bli litt topptung når den er i full blomst. Den kan faktisk knekke, men du kan støtte den opp med en blomsterpinne. Et annet tips er å kutte den ned til 20-30 cm, og sette den i en lavere vase.

avskårne røde amaryllis i vinduskarmen

Synes du at amaryllisen vokser seg for høy? Kutt av blomsten og sett dem i vaser med vann.

røde amaryllis i vase fra interflora

Rød amaryllis er perfekt for å skape julestemning, særlig når den kombineres med grønt.

Stelletips for amaryllis i potte

Blomstringen til amaryllisen er et vakkert skue. Det er utrolig å se hvordan løken begynner å utvikle seg, helt til den står i full blomst. For å ta vare på juleblomstene må du gi dem riktig stell, og nedenfor kan du se hvordan du steller amaryllis i potte:  

1. Trenger lite vann 

Ikke gi den vann før du ser knoppen, og vær forsiktig med mengden når den tid kommer. For mye vann fører til at knoppen råtner, eller at stilken vokser seg så lang at den knekker.  

2. Gode lysforhold 

Amaryllisen er glad i lys, og du bør snu potten rundt med jevne mellomrom slik at planten ikke vokser skjevt. Blir stilken for lang og skjev, risikerer du at planten velter.  

3. Reguler temperaturen 

Amaryllisen trives godt i vanlig i romtemperatur. Du kan imidlertid forlenge holdbarheten ved å sette den kjølig om natten, eller i perioder du er borte.

Røde amaryllis med løk plassert i en glassvase
Røde amaryllisplanter i vinduskarmen

Amaryllis finnes i mange farger

Utvalget av farger er stort. Du får tak i amaryllis i alt fra grønt, hvitt og rosa, over i røde nyanser. Man kan også finne amaryllisen i tofarget, der rødt og hvitt er kanskje det mest vanlige.  

Blomstene kan være både enkle, fylte og dobbeltblomstrende. Du har altså mye å velge mellom når du først skal pynte opp med en amaryllis.

Amaryllis i dus rosa fra interflora

Amaryllis finnes i flere farger. Her har vi brukt fersken og rosa med striper, i en symfoni med andre vakre blomster

Den perfekte juleblomsten

Her i Norge kjenner vi amaryllis mest som en juleblomst, og siden 60-tallet har den røde amaryllisplanten vært et fast innslag i norske julehjem. Rundt 1990 kom en det mange nye sorter og fargekombinasjoner. Da ble amaryllisen, kanskje først og fremst den hvite, ble en «adventblomst».  

Amaryllis er egentlig en hippeastrum, og det norske navnet på denne er ridderstjerne. Lenge trodde man at de var i den samme slekten. I dag vet vi at de bare er veldig like, men likevel kaller vi det for amaryllis.  

De vakreste juleblomstene finner du hos Interflora. Bestill en amaryllis hjem til deg selv til jul, eller gi den til noen du bryr deg om.

Lyst bord pyntet med amaryllis

Amaryllis er flott å bruke når du pynter bordet.

Bli medlem i Interflora+ og få fordeler