Svibel – deilig duft av jul

Duften av svibel er duften av jul – og blomsten i seg selv er en nydelig juledekorasjon.

Svibel er en trendy og populær potteplante i jula. Stilken og bladene som vokser rett opp fra løken - med et flor av små stjernefargede klokkeblomster. For mange nordmenn blir det ikke jul uten den søte duften av svibel. 

Svibel i lilla og hvitt 

Svibel, eller hyasint som den også kalles, er en hardfør plante som ikke krever grønne fingre. Den trives nesten uansett hva slags stell den får. Svibelen finnes i mange farger, men til jul er det toner i lilla og hvitt som gjelder. Perfekt som pynt på julebordet eller i stua – og ikke minst: Perfekt som blomstergave til noen du er glad i.  

Trenger ikke jord 

Svibel er en løkblomst som har blomsteranleggene ferdig laget nede i løken. Den vokser naturlig i Midtøsten, og har også forvillet seg til middelhavsområdet. Når Svibel dyrkes i potter eller svibelglass, trenger den ikke jord – den får all næring fra løken. Og visste du at de forskjellige fargene på blomsten har sin egen unike duft? Ikke rart at denne blomsten har blitt brukt til å lage parfyme! 

Mytologisk blomst 

Svibel har også fått sin egen historie i gresk mytologi. Planten har fått navnet sitt fra den gudommelige helten Hyakinthos. Han døde da han skulle lære å kaste en diskos, og blodet hans dryppet på bakken. Opp fra blodet vokste det blomster som ble kalt hyasinter. 

Og på blomsterspråket betyr hyasint, altså svibel: «Evig kjærlighet, ekteskap og fest». Julen handler jo mye om kjærlighet og fest, så la svibelen blomstre på julebordet!

PS. Et tips til den som får blomsten er at den holder seg bedre når den står kjølig om natten.

Slik steller du svibel i potte