Langvarig høstglede med krysantemum

Utvalget av den hardføre skjønnheten er nå på sitt største.

Krysantemum i høstens farger

Krysantemum er en blomst du kan få tak i året rundt, men det er på høsten at utvalget er aller størst. Dette er en blomst som holder seg lenge, og som pryder hjemmet ditt med sine flotte farger. Krysantemum har likevel godt av riktig stell, og nedenfor finner du tipsene du vil lykkes med.

Krysantemum som snittblomster i vakre høstfarger.

Om høsten er butikken full av krysantemum i varme høstfarger, og de fleste er dyrket i Norge.

1.

Viktig at vasen er ren

Som med alle snittblomster, er det viktig å begynne med en ren vase. Vask grundig bort eventuelle rester fra tidligere blomst. Du kan gjerne benytte klor for å bli kvitt bakteriene, bare husk å skylle godt etterpå. En ren vase og rent vann danner grunnlaget for at blomsten skal trives og vare lenge.

Candy Cryss og lilla snittkrysantemum ute på terrassen.

2.

Hvordan snitte krysantemum?

Er det så nøye om du kutter stilken på skrå eller rett av? Det viktigste er at snittet er rent, og at det er gjort med en skarp kniv eller saks. Omgivelsene blomsten lever i er også veldig viktig. Sørg for at bladene ikke står i vann, og fjern eventuelle blader som faller ned i vasen.

Krysantemum i lillatoner fra Interflora.

3.

Vannbehovet varierer

Både som potteplante og snittblomst, er krysantemum glad i vann. For snittblomsten må du følge litt med, og gi den vann når det trengs. Husk også å bruke holdbarhetsmiddelet du får med fra Interflora-butikken.  

Potteplanten tåler å tørke ut litt mellom hver vanning, og behovet avhenger av temperaturen der den befinner seg.

Krysantemum i oransjetoner fra Interflora

4.

Plasser krysantemum kjølig om natten

For at blomstene skal holde lengt mulig, er det en fordel om de står kaldt på natten. Egentlig kan de stå kaldt når du ikke skal nyte synet av dem, som for eksempel mens du er på jobb.  

Som potteplante kan krysantemum trives både utendørs og innendørs, men vær litt obs på høye temperaturer. Særlig i forbindelse med sterk sol, eller varmekilder som radiatorer og varmepumper. De kan godt stå ute så lenge det ikke er minusgrader i luften, og helst på et sted med mye lys.

Candy cryss krysantemum fra Interflora Norge

5.

Trenger krysantemum i potte gjødsel?

Gjødsling krysantemum er stort sett ikke nødvendig, men på sommeren kan du gjødsle én gang i uken. Planten vil også trives bedre hvis du fjerner visne blomster og blader regelmessig. Dette lar blomsten bruke energi på å utvikle nye knopper i stedet for å holde liv i noe som er dødt.

6.

Frukt og blomster er en dårlig match

Det er delikat å ha et stort fruktfat på kjøkkenbordet ved siden av vasen med friske blomster. Men, visste du at det ikke er så lurt? På lik linje med oss mennesker har blomster også hormoner. Aldringshormonet i blomstene gjør at de visner eller avmodnes.  

Grunnen til at frukt og blomster ikke er en god match, er fordi frukt avgir modningshormonet etylen. Gassen etylen påvirker blomsten, og sørger for at den eldes raskere. Derfor der det viktig at du holder disse to litt adskilt hvis du ønsker at blomstene skal leve lenge.

Bord pyntet til høstfest med krysantemum
Krysantemum og konfekt fra Interflora

Ønsker du å glede noen i høstmørket, kan du sende en hilsen med blomster, sjokolade og eplecider.

Lang historie i Norge

Krysantemum har lange tradisjoner i Norge, og befestet tidlig en plass blant våre mest populære planter. Faktisk ble det arrangert en egen krysantemum-utstilling i Oslo så langt tilbake som i 1905. Den gangen ble de oftest brukt som snittblomster, ettersom de langstilkede var mest vanlig før i tiden.  

I dag finner du krysantemum som både snittblomster og potteplanter i butikken året rundt, og de tåler den norske høsten veldig godt. Derfor er det kanskje ikke så rart at den langvarige skjønnheten har blitt en favoritt blant nordmenn.