Slik steller du alpefiol

Det er ikke så vanskelig å lykkes med den vakre klassikeren. Du må bare vite hemmelighetene.

Alpefiol plassert i glass på bord.

Alpefiolen er en god gammel klassiker, en vakker knollplante hvor blomstene kan minne om små ballerinaer som danser over bladene.

Mange kan oppleve at alpefiolen er vanskelig å stelle. Dette skyldes som regel at vi nordmenn liker å ha det varmt innendørs, og resultatet er ofte tørr luft. Ingen av delene er spesielt godt likt av alpefiolen. Med tipsene under får du en bedre opplevelse neste gang du prøver alpefiol.

Alpefiolene i ulike farger fra høst til nyåret

Alpefiolene finnes i butikken fra høsten og til langt utpå nyåret.

1. Lav temperatur

Alpefiolen trives aller best i litt kjølig temperatur og høy luftfuktighet. Plasser den gjerne i et trekkfullt vindu, i gangen eller på trappen.

2. Gi alpefiolen lys

Planten trenger lys for å utvikle knoppene. Derfor er det viktig at det kjølige stedet også har gode lysforhold.

3. Unngå frost

Trappen, balkongen eller terrassen er perfekt, ettersom alpefiolen helst ikke skal stå i temperaturer over 16 grader. Vær imidlertid påpasselig med å ta den inn før frosten kommer.

4. Slik vanner du alpefiol

Vannet må ikke være for kaldt, så bruk gjerne romtemperert. Vi anbefaler at du vanner alpefiol fra undersiden, og at den får trekke opp vann i 20 minutter. Den tåler dessuten helt fint å tørke lett ut mellom hver vanning.

En vakker, hvit alpefiol.

En vakker, hvit alpefiol lyser opp i høstmørket.

Kan man plante alpefiolen ut?

Selv om vi anbefaler at du tar den inn før frosten kommer, er sorter som Cyclamen coum og Cyclamen hederifolium spesielt hardføre. Disse kan plantes ute i blomsterbedet, og vil overvintre fra år til år.

Rød alpefiol passer veldig godt sammen med andre blomster i høstfarger.

Den røde alpefiolen passer veldig godt sammen med andre blomster i høstfarger.

Alpefiolen kommer tilbake

Dette er en flerårig plante, så den vil blomstre flere ganger. Siden det er en knollplante, trenger den dog en hvileperiode før den er klar til å blomstre igjen. Når blomstringen er ferdig, skal du gradvis redusere vanningen før du stopper helt for en periode. La planten hvile frem mot våren, og start vanningen når dagene blir lysere.

Alpefiol trives når det er litt kjølig, som i et trekkfullt vindu.

Alpefiolen trives godt i ved et kaldt vindu som gir mye lys. Denne frynsete varianten blir stadig mer populært.

Hvorfor får alpefiolen gule blader?

Det er noen enkle, men viktige retningslinjer du må følge for å lykkes med alpefiol. Det vanligste tegnet på at noe er galt, er at planten får gule blader. Dette betyr at den enten har fått for mye vann, for kaldt vann eller at den står for mørkt.  

Løsningen er altså å følge tipsene over, og vær litt på vakt for «skjulte farer» som varmepumper, radiatorer og andre varmekilder.