Ta vare på uteblomstene i sommer

Slik holder blomstene seg fine i sommer - enten du skal på ferie, eller holde deg hjemme.

Ta vare på uteblomstene i sommer interflora norge

Sommeren er her, og terrassen står i full flora. Det vil du gjerne ta vare på så lenge du kan. Så hvordan gjør du det?  

Vi har fått noen vinnertips av blomsterdekoratør Bjarne Bryn, som eier og driver Interflora Bryns Blomster AS i Porsgrunn, og gartner Ole Hogstad som eier og driver Drivstua Gartneri i Trondheim.  

Se video: Hvordan vanne inneplantene i ferien?

Ikke la blomstene stå midt i sola

Først og fremst må du finne ut hvor mye sol plantene dine trenger. Spør gjerne i din lokale Interflora-butikk. Hvis de kan stå i halvskygge, er det lurt å sette dem under tak for å unngå direkte sollys. Sett dem på en terrasse og vend dem mot øst eller vest, så de får delvis skygge gjennom dagen.  

Når plantene står i skyggen drikker de også mindre vann, som er perfekt for deg som ikke har naboer som kan hjelpe til med vanning.  

- Hovedregelen er å sette dem på et sted med god luft, uten for mye sol. Du må også ta høyde for at det kan bli mye vind, som ofte er det som tørker ut blomstene. Den drar nemlig med seg fukten når det blåser. Ofte er det like mye vind som sol, og nettopp derfor er det viktig å få noen til å sjekke plantene for deg når du er borte, tipser Bjarne Bryn.

mann som holder en stor hjerteformet rose bukett

Sett blomstene på et sted med god luft, helst litt unna solen, råder Bjarne Bryn.

Klipp ned sommerblomstene

- Det kan være en fordel å klippe av blomstene litt før du drar på ferie. Hvis du reduserer plantens størrelse drikker den nemlig også mindre vann, forteller Ole Hogstad.  

Du må gjerne klippe av en god del, slik at det kun er knopper som står igjen. Hvis ikke, risikerer du at blomstene som stod fint da du dro er avblomstret til du kommer hjem. Ta heller saksen fatt, og klipp ned så du kommer hjem til en plante i toppform.  

Skal du bare være borte i en langhelg, er det imidlertid ingen fare i å la planten stå. Det viktigste er uansett å fjerne det som er vissent eller veldig tørt. Da får de nye skuddene energien de trenger, fremfor at planten bruker energi på å holde liv i det som er dødt.

mann som holder en håndfull roser i et drivhus

Et godt tips er å klippe bort blomstene på plantene dine før du du tar deg en velfortjent ferie, sier Ole Hogstad.

Bruk rikelig med jord

Jo større jordvolum du har i potten, jo sjeldnere må du vanne. Har du en romslig potte med mye jord, gjør du altså deg selv en stor tjeneste.  

- Store potter holder på vannet lenger, som betyr at du ikke må vanne like ofte. Plant de gjerne i en stor potte før du drar, før du setter dem i en bøtte med våte t-skjorter i bunn, forteller Bryn.  

Husk imidlertid at jordnivået har ingenting å si for hvor mye vann du trenger. Planter du i større potter trenger du altså like mye vann som vanlig – du trenger bare ikke vanne dem like ofte.

Blomster i potter utendørs

De vakre blomstene holder seg godt over ferien om du tar noen forholdsregler.

Lag ditt eget selvvanningssystem

Har du ingen naboer i nærheten som kan hjelpe deg med vanningen? Da har vi noen gode tips til deg! Du kan bruke:  

1) Brusflasker:  

Stikk hull i lokket på bunnen av flaskekorken – på størrelse med en litt større nål – og sett dem opp ned i pottene. Det skal så vidt dryppe vann ut. Trykk dem godt ned i jorda, og plantene får god og jevn vanning mens du er borte. Husk imidlertid at det er viktig med god drenering i bunnen av potta for denne teknikken. Hvis ikke vil rotsystemet visne og drukne som følge av for mye vann.  

2) Sett dem i et kar:  

Hvis plantene dine tåler å stå i skyggen uten mye sol, er det lurt å sette dem i et kar på terrassen. Fyll karet med noen våte t-skjorter, og la dem stå til du kommer hjem.  

3) Bruk bøtter:

Har du en bøtte for hende? Stikk et hull midt på langsiden og fyll den med leca-kuler helt opp til hullet. Legg deretter en t-skjorte på toppen. Fyll vannet helt opp. Overflødig vann vil renne ut fra hullet i siden. Dermed har du nok vann under til å holde plantene godt vannet i en ukes tid.

blomster i potter utendørs

Det er ikke mye som skal til for å ta vare på blomstene i sommer.

Hold liv i inneplantene

Ikke glem inneplantene når godværet melder seg ute. Det aller viktigste du gjør, spesielt om du skal på ferie, er å passe på at de ikke blir stående i solen. Sett dem litt unna vinduene, gjerne i en kjølig del av huset.

Hvis naboen ikke kan hjelpe deg med vanning, anbefaler gartner Hogstad å gå til anskaffelse av en kapillærmatte - en selvvanningsmatte som trekker til seg vann, slik at plantene kan suge opp vannet de trenger gjennom bunnen av krukkene. Det får du tak i hos de fleste gartnerier.

Gjør som følger:

1) De fleste av oss har en avrenningsplate ved siden av vasken. Legg en kapillærmatte i bunnen av vasken, opp langs siden og opp på benken.

2) Fyll vasken med vann, slik at kapillærmatten trekker opp vann som en veke.

3) Sett plantene på matten. Da vil plantene trekke til seg vann fra kapillærmatten.

Blomster med lite bladverk er fantastiske på sommeren, fordi de drikker mindre vann. Orkideer er derfor et supert alternativ – eller sukkulenter, som har tykke blader og klarer seg lenge uten vann.

ulike grønne planter i potte med hvit bakgrunn

Be naboen passe på blomstene for deg i ferien. Da holder de seg i toppform til du kommer hjem.

Hør med naboen

Det billigste og enkleste er imidlertid fremdeles å be naboen om hjelp. Be pent om de kan komme inn og sjekke - det er veldig billig å gi en liten blomsterbukett til naboen og be om hjelp i sommer, mener Bjarne.  

Han forteller at det er nok å be naboen komme innom et par ganger i uken, og vanne det som er tørt. Det aller viktigste er at du unngår for mye vanning, slik at plantene og blomstene ikke drukner til du kommer hjem.  

Med disse tipsene skal både du og hagen være klar for en fantastisk sommerferie i år. Lykke til!

to blomster i potter i vinduskarmen

Be naboen passe på blomstene for deg i ferien. Da holder de seg i toppform til du kommer hjem.