Slik lager du ditt eget selvvanningssystem

Se hvordan en brusflaske kan redde plantene dine i sommerferien.

Ferievanning gjør underverker for plantene

Ferievanning er en viktig brikke som må på plass før vi forlater hjemmet i sommerferien. Har du ingen gode hjelpere i nærheten, er det veldig enkelt å lage ditt eget selvvanningssystem. Du kan for eksempel bruke trikset med våte håndklær i et kar eller en balje, eller prøve dette gode, gamle flasketipset.  

et ikon av en saks

For å vanne plantene i ferien trenger du: 

  • Plastflasker med kork
  • Et passende bor

Borer hull i korken på en plasflaske

Slik gjør du:

  1. Bor hull i korken. Er flasken ment for en veldig tørst plante som trenger mye vann, trenger du flere hull i korken.
  2. Flasken fylles med vann, gjerne med lunkent vann. Her kan du også fylle på med flytende næring hvis du vanligvis gir dette til plantene dine.
  3. Sett flasken opp ned i jorden. Det er viktig å sørge for at den står dypt mot bunnen av potten, for da står den stødig.
  4. Har du planter som trives best med jevn tilførsel av vann, kan du plassere flere flasker i samme potte. Nå vil plantene dine ha fuktighet i jorden over et mye lengre tidsrom enn hvis du bare vannet før du dro på ferie.

flaske fylles med lunkent vann
flaske med vann dyttes ned i blomsterjorden
flaske skjøvet dypt ned i jorden

Spør en venn, eller nabo

Skal du være borte i flere uker, kan det være lurt å få en venn eller god nabo til å fylle opp flaskene etter en stund - for å sørge for at plantene trives. Husk i så fall at blomster på døren er en perfekt «takk for hjelpen». God sommer!