Historien om julerosen

Julerosen er ikke bare en av julens fineste blomster. Den har også en av de fineste historiene.

Den hvite julerosen, også kalt Helleborus Niger, er de senere årene blitt en populær juleblomst I Norge. Med store, hvite blomster og grønne blader ser den like vakker ut i alle hjem.  

Julerosen er ikke bare vidunderlig vakker, det finnes også flere historier og legender om den. Vi har valgt å fortelle den vi synes er den flotteste og vakreste av dem.  

Les også: Slik steller du juleblomstene

Julerosens historie

Det fortelles at en liten pike fulgte de tre vise menn til krybben der Jesusbarnet lå. De brakte med seg flotte gaver som de overrakte til barnet, og piken ville også så gjerne gitt en gave, men hadde ingen ting. Hun var lei seg, gikk vekk og gråt stille. Da så hun at der tårene hennes falt, vokste det opp vakre blomster. Hun plukket dem, og gav blomstene i gave til barnet i krybben. Det var de første julerosene. En historie like vakker som julerosen selv.

Hvite juleroser i en mosebundet vase på et bord

Slik tar du vare på julerosen

Julerosen er en av de svært få blomstene som faktisk kan blomstre hos oss i desember, men kun i den delen av landet der vinteren ikke er for hard. Der kan den faktisk stå ute og blomstre i flere måneder.

Hvis julerosen er plantet i bakken overlever den vinteren mange steder i landet, men kun på Sør og Sør-Vestlandet om den står ute i potte. I deler av landet hvor det er kaldere, kan julerosen tåle å stå ute i noen få minusgrader. Ta den for eksempel ut og sett den ved inngangsdøren til gjestene kommer.

Les også: Gi blomster i vertinnegave   

Hvite juleroser i vaser på en pådekt langbord

Julerosen utgjør en perfekt bordpynt

Sett den kjølig om natten

Som juleplante blir julerosen mer og mer populær og vi ønsker i større grad enn tidligere å ha den i hjemmene våre. Aller best trives julerosen i lav innetemperatur og med mye lys – i 10-15 grader. For de fleste av oss er det litt kaldt med så lav innetemperatur, så for at planten skal holde lenger er det en god idé å sette den kjølig om natten, bort fra vedovner og panelovner.

Det kan også være lurt å vente med å kjøpe julerosen til godt ut i desember når den har begynt å blomstre. Da tåler den inneklimaet vårt bedre, og du kan ha glede av den på julebordet. Klarer du å holde liv i den til det blir vår, kan den plantes ut i hagen på et lunt sted.  

Historien om Julerosen er sitert av Nils Norman.

Illustrasjonsbilde: Få rabatt ved innmelding i kundeklubb