Sett farge på maten med spiselige blomster

Server et måltid gjestene dine aldri vil glemme! Vi har fått de beste tipsene fra Plantmania-eier og forfatter Tonje Bergh.

Sett farge på maten med spiselige blomster interflora norge

- Spiselige blomster er perfekt til sommeren. Men du må vite hvilke blomster som kan brukes – og at de er riktig behandlet – før du kjøper dem, forteller Tonje Bergh.  

Les også: Lag et betongblad til hagefesten

Bare velg blomster merket som ”spiselige”

I tillegg til å være eier og driver av Plantmania AS har Bergh forfattet boken Vakkert og spiselig i krukker og potter. Hun forteller at det aller, aller viktigste er å vite hvilke blomster som er spiselige eller ikke.  

- Alle spiselige blomster – enten de er kjøpt i konsum, som plante eller frø – skal være merket som spiselige blomster. Hvis du kjøper noe som ikke er merket som ”spiselig”, kan du i verste fall ende opp med blomster som har blitt behandlet med plantevernmiddel, eller blomster som ikke er spiselige, forteller hun.  

Derfor er det ekstra viktig å følge merkingen. Hvis det ikke er merket som spiselig på begeret, planten eller frøpakken, er det ikke spiselig.

Dame som holder en kasse med blomster

Tonje Bergh er forfatter av boken Vakkert og spiselig i krukker og potter og er eier og driver Plantmania AS. Foto: Anne Line Biberg.

Dyrk blomstene selv

Bergh presiserer at du alltid bør dobbeltsjekke merkingen på blomstene, og gjerne spørre betjeningen eller planteeksperter om du er i tvil.  

- Vil du dyrke dem selv kan du bruke økologisk jord, og deretter gjødsle blomstene med økologisk gjødsel.  

Frøfirmaene merker også de spiselige blomstene, så velg de frøpakkene som er merket som spiselige, understreker hun.

kaker pyntet med spiselige blomster

Før du bruker blomster i matlagingen, må du vite hvilke blomster som er spiselige.

Hvilke blomster kan du bruke i mat?

Mange blomstersorter er spiselige. Stemorsblomster, fioler, ringblomst, blomkarse og nellik er blant Berghs favoritter. De kan du også dyrke frem selv.  

Hvis du heller vil kjøpe spiselige blomster i konsum, finner du det i utvalgte dagligvareforretninger. Disse er dyrket for å kunne spises, og er perfekt egnet til å pynte og bruke i mat.  

- Hvis du har blomster i hagen du vil bruke – og som du ikke har brukt plantevernmiddel og som du er litt usikker på – bør du forhøre deg med en planteekspert. Det er som å plukke sopp – du må vite hva som er giftig og ikke giftig før du putter det i munnen, sier Bergh.  

Bergh anbefaler også dagliljene med det latinske navnet Hemerocallis – en staude mange allerede har i hagen sin. Knoppene kan brukes i supper, salater og wok, og anses som en delikatesse i Asia.

Sett farge på maten med spiselige blomster interflora norge

Server en frisk salat med ringblomster og blomkarse.

Blomstrende salater og desserter

De spiselige blomstene ser fantastisk flotte ut i maten. Bergh forteller at det er vanlig å bruke blomster i både supper, salater og desserter.  

- En salat med blomkarse og ringblomster er både godt og ser pent ut på tallerkenen. Ringblomsten har fine, gule kronblader og passer fint til blomkarsen. Sistnevnte kan spises med hele planten, og har en pepperaktig smak – du kan også lagre frøene og sylte dem senere, sier hun.  

Spiselige blomster er også populært i desserter. Kaker, pavlovaer, geleer og is ser flott ut med noen fargerike blomster til pynt.  

- Når tulipansesongen nærmer seg, kan du ta av hele tulipanblomsten og bruke den som en slags skål. Legg deretter vaniljeis oppi – en perfekt overraskelse til gjestene, mener Bergh.

spiselige blomster rundt is

En nydelig og enkel dessert, bestående av blomsten på tulipanen og iskrem. Foto: Tonje Bergh.

spsielige blomster på kake

Pavlovaen er ekstra fin om du pynter den med fioler, pelargonia og blomkarse.

Lag leskende syrinvann

Spiselige blomster kan brukes til langt mer enn matlaging. Du kan for eksempel lage te, saft eller forfriskende syrinvann.  

La vann med syriner, sukker og sitron stå i kjøleskapet over natten, og du har en frisk og fin overraskelse til gjestene dagen etter.

Spiselige blomster til sommerfesten

Deilig syrinvann kjøler ned i sommervarmen.

Lag isbitterninger med spiselige blomster

Hvis du virkelig vil imponere gjestene, kan du lage isbitterninger. Her anbefaler Bergh å bruke blomstene på agurkurten – de er klare og blå, og ser lekre ut i klare isbiter. Men hvordan får du dem helt gjennomsiktige?  

- Trikset for å få helt klare isbiter, ligger i å koke vannet først. Da fjerner du all luften i vannet, slik at isbiten blir gjennomsiktig som glass. Kok det først, sett det til avkjøling og hell det deretter i isbitformen før du legger i blomstene. De blir helt fantastisk fine, forteller Bergh.

Sett farge på maten med spiselige blomster interflora norge

Bær og spiselige blomster gir isbitene det lille ekstra. Blomsterkronen på kornblomsten er spiselig, og gir et friskt innslag av blått. Foto: ShutterStock.

Kandiserte roser til festbordet

Du kan pynte festbordet med kandiserte blomster. Hvis du har noen roser, stemorsblomster eller fioler i hagen – som ikke er sprøytet – kan du kandisere kronbladene deres på følgende måte:

  1. Pisk forsiktig opp eggehvite.
  2. Dypp blomsten i eggehviten.
  3. Strø hvitt sukker over. Legg dem på et tørkepapir og la det tørke.

- Legg til slutt kronbladene i en plastboks på et kjølig sted. Da holder de seg i omtrent to måneder. Pynt sommerbordet med dem – det blir utrolig lekkert, og da kan folk også spise av pynten, sier Bergh.

Ikke glem krydderurtene

Bergh forteller også at krydderurter er en fantastisk kilde til spiselige blomster. Dill, gressløk, koriander og timian har alle fantastiske blomster, som trygt kan brukes i matlaging.

– Alt av krydderurter med blomster er spiselige. I tillegg smaker blomstene ofte både sterkere og bedre. Dillblomstene er for eksempel perfekte til sjømat, sier hun.

Husk imidlertid at krydderurtene kan bli veldig grove i bladene når de går ut i full blomst. I tillegg vil bladene miste litt av sin friskhet. Bergh har et godt tips for å unngå dette.

– La halvparten av krydderplanten blomstre, mens den andre halvparten forblir i blader. Da får du det beste av begge verdener, avslutter hun.

Bli medlem i Interflora+ og få fordeler