Røde amaryllis til jul

Slik steller du amaryllis

Juleblomsten amaryllis har pyntet norske hjem i over 50 år, men vet du egentlig hvordan du steller amaryllis?

For mange blir det ikke jul uten amaryllis. Her er noen enkle stelletips som gir deg blomstrende amaryllis, enten du velger snittblomster eller potteplanter til advent.

Slik tar du vare på avskårne amaryllis

Snittblomstene er nærmest majestetiske når de står i full blomst – og de finnes i ulike farger. Følger du denne oppskriften kan du nyte synet av blomstrende amaryllis enda lenger:

1. Fyll en vase med rent, friskt vann

Første bud for et langt liv i vasen er at den er ren. Bruk gjerne klorin for å bli kvitt alle bakterier.

2. Maks 10 cm med vann

Begrens mengden vann til rundt 8-10 cm. Stilken kan ofte bli litt vassen hvis den står for dypt. Bytt vann etter behov, som er omtrent to ganger i uken.

3. Sett den kaldt om natten

I likhet med potteplanten vil også snittblomsten leve lenger hvis den får stå litt kjøligere om natten.

4. Støtt opp stilken

Amaryllisen kan bli litt topptung når den er i full blomst. Den kan faktisk knekke, men du kan støtte den opp med en blomsterpinne. Et annet tips er å kutte den ned til 20-30 cm, og sette den i en lavere vase.

Rød amaryllis er perfekt for å skape julestemning, særlig når den kombineres med grønt. Rød amaryllis er perfekt for å skape julestemning, særlig når den kombineres med grønt.
Synes du at amaryllisen vokser seg for høy? Kutt av blomsten og sett dem i vaser med vann. Synes du at amaryllisen vokser seg for høy? Kutt av blomsten og sett dem i vaser med vann.

Stelletips for amaryllis i potte

Blomstringen til amaryllisen er et vakkert skue. Det er utrolig å se hvordan løken begynner å utvikle seg, helt til den står i full blomst. For å ta vare på juleblomstene må du gi dem riktig stell, og nedenfor kan du se hvordan du steller amaryllis i potte:

1. Trenger lite vann

Ikke gi den vann før du ser knoppen, og vær forsiktig med mengden når den tid kommer. For mye vann fører til at knoppen råtner, eller at stilken vokser seg så lang at den knekker.

2. Gode lysforhold

Amaryllisen er glad i lys, og du bør snu potten rundt med jevne mellomrom slik at planten ikke vokser skjevt. Blir stilken for lang og skjev, risikerer du at planten velter.

3. Reguler temperaturen

Amaryllisen trives godt i vanlig i romtemperatur. Du kan imidlertid forlenge holdbarheten ved å sette den kjølig om natten, eller i perioder du er borte.

Røde amaryllis skaper førjulsmagi i vinduskarmen. Røde amaryllis skaper førjulsmagi i vinduskarmen.
Tar du bort jorden på løken og setter den i en glassvase, får den en dekorativ effekt. Tar du bort jorden på løken og setter den i en glassvase, får den en dekorativ effekt.

Amaryllis finnes i mange farger

Utvalget av farger er stort. Du får tak i amaryllis i alt fra grønt, hvitt og rosa, over i røde nyanser. Man kan også finne amaryllisen i tofarget, der rødt og hvitt er kanskje det mest vanlige.

Blomstene kan være både enkle, fylte og dobbeltblomstrende. Du har altså mye å velge mellom når du først skal pynte opp med en amaryllis.

Amaryllis finnes i mange farger. Amaryllis finnes i mange farger.

Den perfekte juleblomsten

Her i Norge kjenner vi amaryllis mest som en juleblomst, og siden 60-tallet har den røde amaryllisplanten vært et fast innslag i norske julehjem. Rundt 1990 kom en det mange nye sorter og fargekombinasjoner. Da ble amaryllisen, kanskje først og fremst den hvite, ble en «adventblomst».

Amaryllis er egentlig en hippeastrum, og det norske navnet på denne er ridderstjerne. Lenge trodde man at de var i den samme slekten. I dag vet vi at de bare er veldig like, men likevel kaller vi det for amaryllis.

De vakreste juleblomstene finner du hos Interflora. Bestill en amaryllis hjem til deg selv til jul, eller gi den til noen du bryr deg om.

Amaryllis er flott å bruke når du pynter bordet. Amaryllis er flott å bruke når du pynter bordet.
Bordpynt som dette er en naturlig samtalestarter. Bordpynt som dette er en naturlig samtalestarter.

 

Bilde