Lyngtypene Erica og Calluna utendørs

Stelletips for høstlyng og calluna

Med riktig behandling får du glede av lyngen helt frem til frosten kommer.

Høsten befinner seg på et helt spesielt sted på fargekartet, og blant bidragene finner vi lyng. Både Calluna og Erica er lyngtyper som tåler mye, men de har likevel glede av litt omtanke og stell.

Akkurat nå finner du høstens vakre planter i nettbutikken.

Calluna og Erica liker seg best ute

Begge har lengst holdbarhet hvis de får stå utendørs. De kan stå i blomst helt frem til frosten kommer, og både farge og form holder seg ganske godt selv etter det. Det kan være vakkert med rim og snø på tørr lyng, så mange velger å la planten stå ute helt til våren. Du kan også imponere alle besøkende med en vakker krans av lyng på ytterdøren.

Ønsker du å ta lyngen inn i stua for å skape høstfølelse, kan du forvente at holdbarheten forkortes ned til en uke eller to. Du kan likevel forlenge levetiden litt ved å la dem stå på et kjølig sted, som i gangen eller vinterhagen.

Calluna er vakker som bordpynt. Calluna er vakker som bordpynt.

Hvor mye vann skal lyngen ha?

Det er viktig at den ikke blir for tørr, men heller jevn vanning og god drenering. Du vil kunne se brune, tørre partier på planten hvis den ikke har fått nok vann.

Innendørs må du være ekstra påpasselig, og gjerne vanne den i vasken hver tredje dag. Dette gjør du enkelt ved å fylle vasken med vann, og så la lyngen trekke til den god og fuktig.

Se video og les beskrivelsen i denne artikkelen.

Lyngen trenger ikke stell

Dette er hardføre planter som ikke trenger noe mer enn at du vanner dem. Hvis du likevel ønsker å gjøre noe, kan Calluna plantet i hagen godt beskjæres på våren.

Calluna i vinduskarmen er fint for å skape høststemning også innendørs. Calluna i vinduskarmen er fint for å skape høststemning også innendørs.

Hva er forskjellen på Erica og Calluna?

Begge er typer lyng som du finner i blomsterbutikkene på høsten, men de har sine ulikheter. Calluna er i slekt med røsslyng, og den kan overvintre i hagen i flere år i store deler av landet. Den finnes i rosa, hvite og lilla varianter. Den er dessuten en viktig plante for biene, samt at Calluna blomstrer litt tidligere på høsten og holder lenger på blomstene enn Erica.

Calluna i hvitt og grønt er et friskt pust blant tradisjonelle rosatoner. Calluna i hvitt og grønt er et friskt pust blant tradisjonelle rosatoner.

Erica (ofte kalt høstlyng) er på sin side ettårig, men kompenserer med kraftigere blomstring og mer intense farger. Den er virkelig et vakkert syn når den står i full blomst, men tåler ikke kulden like godt som Calluna.

Erica er en ettårig plante, men den har kraftigere blomstring. Erica er en ettårig plante, men den har kraftigere blomstring.
Selv om det er den lilla varianten er mest vanlig, har hvit Calluna vært på markedet i mange år. Selv om det er den lilla varianten er mest vanlig, har hvit Calluna vært på markedet i mange år.
Calluna Skyline er en gruppe lyng hvor blomstringen ikke er det viktigste. Den finnes i mange ulike toner av grønn og oransje, og har en karakteristisk form – nesten som en samling skyskrapere. Calluna Skyline er en gruppe lyng hvor blomstringen ikke er det viktigste. Den finnes i mange ulike toner av grønn og oransje, og har en karakteristisk form – nesten som en samling skyskrapere.
Det kommer stadig nye varianter av høstlyng, og her ser du en nydelig gyllen Erica sparsa «Armely lemon». Det kommer stadig nye varianter av høstlyng, og her ser du en nydelig gyllen Erica sparsa «Armely lemon».