Slik steller du amaryllisløk

Den vakre juleblomsten amaryllis finnes som både avskåren og som løk. Vet du egentlig hvordan du steller amaryllisløk?

Røde amaryllis til jul

For mange blir det ikke jul uten amaryllis - den pynter opp med sine frodige og flotte blomster og lange grønne stilk. Her er noen enkle stelletips som gir deg blomstrende amaryllis! 

Stelletips for amaryllis i potte

Blomstringen til amaryllisen er et vakkert skue. Det er utrolig å se hvordan løken begynner å utvikle seg, helt til den står i full blomst. For å ta vare på juleblomstene må du gi dem riktig stell, og nedenfor kan du se hvordan du steller amaryllis i potte:  

1. Trenger lite vann 

Ikke gi den vann før du ser knoppen, og vær forsiktig med mengden når den tid kommer. For mye vann fører til at knoppen råtner, eller at stilken vokser seg så lang at den knekker.  

2. Gode lysforhold 

Amaryllisen er glad i lys, og du bør snu potten rundt med jevne mellomrom slik at planten ikke vokser skjevt. Blir stilken for lang og skjev, risikerer du at planten velter.  

3. Reguler temperaturen 

Amaryllisen trives godt i vanlig i romtemperatur. Du kan imidlertid forlenge holdbarheten ved å sette den kjølig om natten, eller i perioder du er borte.

Den perfekte juleblomsten

Her i Norge kjenner vi amaryllis mest som en juleblomst, og siden 60-tallet har den røde amaryllisplanten vært et fast innslag i norske julehjem. Rundt 1990 kom en det mange nye sorter og fargekombinasjoner. Da ble amaryllisen, kanskje først og fremst den hvite, ble en «adventblomst».  

Amaryllis er egentlig en hippeastrum, og det norske navnet på denne er ridderstjerne. Lenge trodde man at de var i den samme slekten. I dag vet vi at de bare er veldig like, men likevel kaller vi det for amaryllis.  

De vakreste juleblomstene finner du hos Interflora. Bestill en amaryllis hjem til deg selv til jul, eller gi den til noen du bryr deg om.

røde amaryllisplanter med løk
amaryllis
amaryllis hvit