Hvordan få en hortensia til å vare lenge?

Med sine bugnende blomsterklaser og vårlige fargetoner er hortensia en av de mest populære potteplantene. Med disse tipsene kan du nyte synet av hortensiaen din lenger.

Rosa Hortensia Magical i blomsterpotte

Hortensia er en nydelig blomst! Her ser du den vakre, rosa Hortensia Magical som pryder frokostbordet.

En allsidig og vakker plante

Hortensia er en utrolig allsidig plante, som blomstrer lenge. Varianten vi kjøper tidlig på våren kalles stuehortensia, mens hagehortensiaen kommer i butikkene når det nærmer seg sommer. 

Den finnes i mange ulike fargetoner, fra hvit til ulike rosatoner og over til blålilla nyanser. Her er det bare å la det bugne av den vakre blomsten, både innendørs og utendørs.

Hortensiaen er like fin på et bord som i vinduskarmen, og følger du våre enkle stelletips kan du nyte synet av den ekstra lenge.

Les også: Slik steller du en avskåren hortensia

1.

Hvordan vanne en hortensia?

Hortensiaen er en tørst plante, og er glad i regelmessig vanning. Et godt tips er å dyppe potten i en bøtte med vann omtrent hver tredje dag, helt til det slutter å boble. Dette er en plante som trenger mye vann, så det viktigste å passe på er at den må aldri tørke ut. 

Selv om den er glad i vann og ønsker fuktig jord, trives den ikke når den er «våt på beina». Derfor må du passe på at det ikke blir liggende igjen vann i pyntepotta. Tøm ut overflødig vann cirka 30 minutter etter vanning.

et bord pyntet med telys og en lilla hortensia i blomsterpotte

2.

Hvor mye lys trenger hortensia?

Hortensia trives med mye lys, slik at den kan utvikle knoppene sine. Plasser den gjerne i et vindu, eller i nærheten av et vindu, slik at den får naturlig dagslys. Prøv å unngå for mye direkte sollys. 

Vintersolen er ikke noe problem, men prøv å unngå den sterke solen som kommer litt lenger utpå våren.

et bord pyntet med telys og en lyseblå hortensia i blomsterpotte

3.

Hvilken temperatur passer best?

Stuetemperatur er ikke noe problem, men plasseres den kjøligere forlenges blomstringen. Du kan for eksempel sette hortensiaen i en kjøligere gang på natten. Unngå at den står nær varmekilder, som for eksempel ved en varmepumpe eller panelovn.

et bord pyntet med telys og en rosa hortensia i blomsterpotte

4.

Hvordan plante ut hortensiaen?

Etter blomstring kan du plante hortensiaen ut i hagen. De første årene blir det gjerne mest grønne blader men etter hvert kommer den med blomster også. Om sommeren kan du plante hagehortensia ut i blomsterpotter og i blomsterbed. De trives best i halvskygge, og plasser dem i le for vinden.

Du kan også sette blomstene i en større potte på terrassen, slik at den pryder uteplassen.

en lyseblå og grønn hortensia, i blomsterpotte utendørs

5.

Bør du gjødsle hortensia?

Vi anbefaler at du gjødsler hortensiaen med surjordsnæring ca. en gang hver annen uke, i perioden fra februar til oktober - og regelmessig i vekst- og blomstringsperioden. Det får du tak i hos din lokale Interflora-butikk.  

en trapp pyntet til våren, med vakre margeritter og hortensia

En flott gave å gi bort til noen du er glad i 

Hortensia er en plante som faller i smak hos de aller fleste, og det finnes mange flotte farger - som grønne, rosa, lilla, blå og hvite hortensiaer. 

Blomsten er perfekt både til deg som liker det klassiske eller det dekorative, og egner seg veldig godt til å gi bort i gave. Blomsten passer godt inn i alle anledninger og pynter opp både inne og ute!