Hvordan stelle margeritter?

Det er få planter som trenger så lite stell, men gir så langvarig glede, som margeritten.

margeritter hvite i potter gule

Margeritten blomstrer hele sommeren. I tillegg tåler den ruskevær og lav temperatur, en kombinasjon som gjør margeritten til en av våre mest solgte sommerblomster.

Les også: Slik vanner du en hortensia 

Fargerike og allsidige blomster

De fleste forbinder margeritten med den hvite, prestekragelignende blomsten, som er gul i midten. Margerittene finnes imidlertid i mange vakre fargekombinasjoner, og det kommer stadig nye farger. Her er det kun fantasien som setter grenser, for margeritten finnes i alt fra lilla til gul og burgunder.  

Den fargerike blomsten er et vakkert skue som bordpynt, men er like fin i verandakasser, krukker og bed, som på kirkegården. Margeritten er nemlig svært allsidig, og trives overalt. Den perfekte sommerblomsten, med andre ord. Heldigvis er den også enkel å stelle.

1.

Plasser margerittene i sola

Margeritten trives aller best i sola. Den må ha godt med lys for å utvikle knoppene, og vil dermed blomstre mer i solen enn om den plasseres på et skyggefullt sted.

Margeritter ute i solen

2.

Jevnlig vanning

Den fargerike blomsten er også glad i jevn vanning. Hvor ofte kan være vanskelig å si, fordi det kommer an på om den står i full sol, eller i et mer regnfullt område. Utetemperaturen vil også påvirke hvor ofte du må vanne.  

Det viktigste er å passe på at den ikke blir for tørr, men heller ikke for våt.  

Les også: Stelletips for orkideer

3.

Plant margeritten i større potte

Sommerblomstene selges ofte i veldig små potter, som er for små til at planten kan utvikle seg. Hvis den skal blomstre rikt hele sesongen, anbefaler vi deg å plante den om til en større potte. Pass også på at den har god drenering dersom den står i en potte uten hull.

Margeritter i potte på et festbord

4.

Gjødsle ofte

Felles for alle sommerblomster, er at gjødsling gir mer blomsterrike, sunnere og frodigere planter. Vi anbefaler langtidsgjødsling i jorden, eller å vanne med gjødselvann hver uke.

5.

Fjern de visne blomstene

Husk å fjerne visne blomster, og eventuelt blader, underveis. Da fremmer du blomstringen, og margeritten holder seg flott og blomsterrik gjennom hele sommeren.  

PS! Er du plaget av brunsnegler? Da kan margeritt være et godt valg. Sneglene er merkelig nok ikke så glad i denne planten, trolig på grunn av duften.

Lilla margeritt
Margeritter i hvitt og gult
Hvite margeritter
Margeritter som borddekor
Fargerike margeritter
Fargesprakende margeritter

Stikk innom din lokale Interflora-butikk for å pynte opp hjemme med en flott margeritt. Vi har mange ulike farger, og kommer gjerne med stelletips og andre planteråd.