Slik overlever plantene dine sommerferien

Uteområdet står i full blomst, og det vil du ta vare på så lenge du kan. Vi viser deg hvordan.

Slik overlever plantene dine sommerferien

Lykkes med disse tipsene

Ikke alle er så heldige å ha en nabo som kan ta seg av blomstene mens man er bortreist, men det finnes mye man kan gjøre for å sikre at man kommer hjem til en frodig terrasse. Følg våre tips, så har sommerblomstene dine de beste forutsetninger for å overleve sommerferien.

Ta bort alt som har visnet

I tillegg til å passe på at plantene ikke tørker ut, er det viktig å fjerne det som er vissent. Da kan planten bruke energien sin på å utvikle nye skudd, og ikke på å holde liv i noe som er dødt.

Se video: Hvordan vanne inneplantene i ferien?

Beskytt plantene mot den sterkeste sola

Plasser plantene under tak, eller på en øst- eller vestvendt terrasse før du reiser på ferie. Planten er mindre utsatt for uttørking og drikker mindre vann når den ikke står i direkte sollys. De fleste plantene klarer en periode i halvskygge, men sjekk hos din lokale faghandel dersom du er usikker.

Slik overlever plantene dine sommerferien interflora norge

Gjør det til en vane å plukke bort de visne blomstene etter hvert, så er du sikret en rikere blomstring gjennom hele sommeren.

Plant i en stor potte

Jo større jordvolum du har i potten, desto sjeldnere må du vanne. Har du en romslig potte med mye jord, gjør du altså deg selv en stor tjeneste. Store potter holder lenger på vannet, og du må ikke vanne like ofte.

Klipp godt ned

Det er lurt å klippe planten før du drar på ferie. Den drikker nemlig mindre vann etter at du har redusert plantens størrelse. Klipp til det kun er knopper som står igjen. Da unngår du at blomstene som stod fint da du dro er avblomstret til du kommer hjem. Ta saksen fatt og klipp ned, så du kommer hjem til en plante i toppform.

Slik overlever plantene dine sommerferien

Et godt tips er å plante over i en større potte. Mer jord betyr at du ikke må vanne like ofte.

Inneplantene trenger også feriestell

Ikke glem inneplantene når godværet melder seg. Det aller viktigste du gjør, er å flytte dem bort fra direkte sollys. Sett dem litt unna vinduene, gjerne i en kjølig del av huset.  

Den beste løsningen for ferierende er å spørre en snill nabo. For å gjøre det enklere, kan du plassere alle plantene i samme rom. Eventuelt sette de i et kar slik at det er enkelt å fylle på litt vann.  

Glem ikke å sende en hyggelig blomsterhilsen som takk for hjelpen! Dermed kan du spørre med god samvittighet neste gang du skal på ferie.

Slik overlever uteplantene dine sommeren interflora

Skal du være borte over en lengre periode? Ta saksen fatt og klipp ned sommerblomstene før du reiser, så står de i full blomst når du kommer hjem.

Slik overlever plantene dine sommerferien interflora

Samle plantene på et skyggefullt sted før du reiser på ferie. Stueplantene kan også plasseres ute, men pass på at de har tilgang på vann.

Ikon for stelletips formet som en blomst

3 tips til selvvanning av plantene dine

Hvis du ikke har en vennlig sjel som kan hjelpe til med vanningen, kan du prøve å lage ditt eget selvvanningssystem. Det finnes flere gode løsninger, og de er enkle å lage.  

Pelargonia dyppes i lunkent vann før ompotting

1.

Brusflasker

Stikk hull i lokket på bunnen av flaskekorken og sett dem opp ned i pottene. Det skal så vidt dryppe vann ut. Trykk flasken godt ned i jorda, og plantene får jevn og god vanning mens du er borte. Sørg for god drenering i bunn av potta så planten ikke drukner. Se video av hvordan du gjør dette i denne artikkelen. 

stueplantene kan bli med ut på sommeren

2.

Bruk badekaret

Fyll vasken eller badekaret med vann, og sett en balje eller liknende på hodet i vannet. Legg et stoff som trekker mye vann nedi vannet og over baljen, slik at planten blir stående på det fuktige stoffet.

vakre planter på sommerbordet

3.

Sett dem i et kar eller stamp

Finn frem en stamp eller et kar, og fyll dem med noen t-skjorter eller lignende. Sett plantene i karet, og plasser dem i et skyggefullt sted på terrassen. Fyll på med litt vann, og så får man satse på at værgudene eller naboen etterfyller i løpet av ferien. Se video og les mer om dette i denne artikkelen. 

Grønne planter fra Interflora pynter opp baderommet
Slik overlever plantene dine sommerferien interflora

De fleste planter klarer seg fint gjennom sommerferien hvis vi bare tar noen enkle forholdsregler før vi reiser.

Finn flere tips og råd i vårt inspirasjonsmagasin. Vi ønsker deg en blomstrende sommer!