Slik pynter du med strålende solsikker

Med disse tipsene lykkes du med både pynting og planting av solsikker.

et moderne dekket bord med vakre solsikker

Med solsikker på bordet er du garantert at gjestene smiler når de ser bordpynten!

Solsikker lyser opp rommet

Det er mange som er betatt av solsikken, og det er ikke uten grunn at de er så populære verden over. De er strålende, bugnende, gledesspredende solstråler! 

Solsikker kan alene lyse opp et helt rom, og et pyntet bord med de varme blomstene roper VELKOMMEN fra lang avstand. Det finnes mange forskjellige sorter solsikker, enten du sår dem selv, eller plukker ut dine favoritter fra blomsterbutikken. 

Følger solens døgnsyklus

Solsikken har fått navnet sitt fra måten den følger solen gjennom dagen. Dette er også en av årsakene til at blomsten i noen kulturer og religioner blir knyttet til solgudene. 


Les også:
3 gode stelletips for solsikker 

et bord med vakre solsikker i vase

Del gjerne buketten opp i ulike vaser av forskjellig størrelse, det skaper variasjon og dekker større deler av bordet.

Pynt bordet med solsikker

Solsikker gir mye glede på et bord. De store og flotte blomstene er nok i seg selv, men de er også veldig vakre i kombinasjon med andre blomster.

Her er noen enkle tips til hvordan du kan dekorere med solsikker:

  • Minimalisme: Hold det minimalistisk ved å plassere solsikker i små vaser utover bordet. Velg gjerne gjennomsiktige glassvaser for en ren look, eller vaser i samme farge.
  • Bordkort: Skal du ha gjester? Plasser en solsikke på hver tallerken som et bordkort. Dette gir en personlig touch til borddekkingen.
  • Bugnende bukett: Lag en stor og iøynefallende bukett ved å samle flere solsikker sammen. Velg blomster i forskjellige størrelser for å legge til variasjon og dybde.
  • Bordløper med solsikker: Lag en løper ved å plassere solsikker på midten av bordet, på linje. Du kan f.eks. snitte dem litt lave, og plassere solsikkene i små vannglass.


Les også: Pynt et fat med solsikker 

et bord dekket med solsikker og lys
bord dekket med solsikker i vaser og friske bær på et fat
solsikker brukt som bordkort
solsikker på bord

Slik steller du avskårne solsikker

  • Snitt solsikkene med en skarp og ren kniv før du setter dem i vasen. Sett dem i vann så fort som mulig etter at du har snittet stilken, slik at porene ikke blir tørre og hindrer vannopptak. 
  • Sørg for å ha en helt ren vase, for å forhindre at bakterier reduserer holdbarheten på blomstene. 
  • Rens stilkene for blader, slik at det aldri kommer blader i vannet. I tillegg trenger det store blomsterhodet mye vann, derfor er det greit å fjerne de fleste bladene.
  • Vi anbefaler å sette solsikkene lyst, men helst uten å stå i direkte sollys - for at de skal holde lengst mulig.
  • Etterhvert kan stilkene bli myke i vannet, snitt dermed stilken på nytt ca. hver tredje dag og fyll på med nytt og kaldt vann.
en bukett med solsikker
et bord med vakre solsikker i vase

Hvordan plante solsikker?

På sensommeren sprer de fargesprakende glede i både buketter og i hagen. Men hvordan planter man solsikker, og når på året skal man så solsikkefrø? 

Solsikker trives i varmt vær, så det beste tidspunktet for å plante dem er vanligvis når jorden er temperert, rundt mai-juni, og du kan så dem direkte (fra frø) i jorda. De kan også forkultiveres innendørs, rundt april-mai. 

Hvordan så solsikkefrø?

Så frøene direkte i jorden med en avstand på omtrent 30-45 cm mellom hver plante. Frøene kan du så omtrent 2-3 cm ned i jorden. Vann forsiktig for å fukte jorden, og unngå å overvanne - da dette kan føre til at frøene råtner.

Hvor høy kan en solsikke bli?

Når frøene begynner å spire, vil plantene trenge regelmessig vanning og tilstrekkelig med sollys. Når plantene blir høyere, kan det være lurt å støtte dem med pinner for å stå oppreist, da noen solsikker kan bli opptil 5 meter høye

Solsikkene kan du høste på sensommeren, da de vanligvis blomstrer mellom juli-september.

Nyt vakre solsikker i sesong!

bord dekket med solsikker i vaser og friske bær på et fat
Et bord ute i eplehagen, som er dekket med solsikker og friske bær
Et bord utendørs, som er pyntet med solsikker og noe godt i glasset
bord dekket med solsikker og friske bær på et fat
bord dekket med solsikker i vaser og friske bær på et fat
solsikker i vase på uteplassen