Stelletips for blomstrende orkidéer

Orkidéene er blant de mest populære plantene i norske boliger. De finnes i utallige varianter og farger - og de fleste er ganske enkle å ta vare på.

Blomstrende orkideer i lyse omgivelser - Interflora Norge

Mange tenker først og fremst på den hvite, klassiske Phalaenopsis-orkidéen med lang stilk og store kronblader når de hører ordet orkidé. Men visste du at det finnes mange andre varianter der ute, som er mye mer spennende?  

Vi viser deg de flotteste orkideene, og hvordan du steller dem.  

Les også: Slik velger du riktig orkidé i butikken

Klassisk orkidé: Phalaenopsis

Den vanligste sorten heter Phalaenopsis. Du får den i mange variasjoner, men den klassiske har sirkel- og hjerteformede kronblader. En klassisk plante de aller fleste lykkes med.  

- Phalaenopsis er orkidéen du som regel ser først i blomsterbutikken, og den de fleste kjøper. Den kommer i mange nye former, og i mange fantastiske farger, sier sortminentsansvarlig Per Benjamin hos Interflora.

Phalaenopsis-orkidé med grønne blomster.

Her ser du en klassisk Phalaenopsis-orkidé med grønne blomster.

hvite orkidéer i vinduskarmen - interflora norge

Frisk opp vinduskarmen med hvite orkidéer.

Hvis du kan ta vare på denne, er det ingenting i veien for å prøve noe nytt – som for eksempel den småblomstrede Phalaenopsisen. 

- En småblomstret Phalaenopsis er formet som en tungespiss, og har mange små blomster. Mer romantisk og småblomstret, men like lettstelt. Også denne kommer i et vell av farger. Butikkene har som regel en farge som passer til sesongen – pasteller til vår, og mørkere farger til høsten, forteller han.

Hvordan stelle en Phalaenopsis?

For å lykkes med en Phalaenopsis, bør du unngå å sette dem i direkte sollys på sommertid. Gi dem heller litt lysere omgivelser på vinteren - er bladene for lysegrønne, betyr det at de har stått for mye i lyset.  

Hvis orkidéene dine dør fort, kan det skyldes at du vanner dem for ofte. Det er tropiske blomster som liker seg i trærne, og er derfor vant til å tørke litt. Nøy deg heller med en gjennomskylling 1-2 ganger i uken, så unngår du at røttene blir stående i vann.  Du kan også gjødsle dem med orkidégjødsel for ekstra blomstrende og sterke orkideer.  

Les også: DIY: Plant to orkideer sammen

Nye medlemmer i Interflora+ får kr 100,- rabatt på neste kjøp

Meld deg inn nå og få tilsendt rabattkode som gir deg kr 100,- i rabatt på neste kjøp! Som medlem i Interflora+ får du eksklusive blomstertilbud, samt inspirasjon, tips og råd fra Norges dyktigste fagfolk. Du får også en skreddersydd kalender som gir deg oversikt over dine viktige merkedager gjennom året.  

Ja, jeg vil bli medlem!

Phalenopsis i kobbervase

Phalaenopsis i småblomstret form er fantastiske planter som er enkle å holde ved like.

Praktfulle Dendrobium

Vil du pynte hjemmet med nydelige, frodige orkidéer? Da kan den Thailandske orkidéen Dendrobium være riktig plante for deg. Dendrobium har mindre, fløyelsaktige blomster på ranker og finnes i utallige varianter som varierer i form og størrelse.  

Som potteplante kommer blomsterrankene opp fra knollaktige stengler med læraktige blader. Den krever likt stell som Phalaenopsis, men vil ikke ha sol. Helst bør du sette den i små, trange potter.  

- Dendrobium ser også flott ut avskåret. Skjær av en stor gren, og sett den i en klar glassvase – en enkel og vakker blomst som holder seg lenge, tipser Benjamin.

Dendrobium nærbilde

Dendrobium er en fantastisk plante med nydelige farger. Den ser like fin ut i potte som avskåret i en vase.

Cymbidium: Stor og frodig

Cymbidium-orkideen har voksaktige blomster på lange stilker sammen med lange, sverdformede blader. Den er mest vanlig som snittblomst, men gjør seg også flott som en potteplante.  

Den skal stelles som Phalaenopsis, men vil ikke ha direkte sol. En Cymbidium setter ikke nye blomster før den har stått et par måneder på 12 til 15 grader.  

- En stor og vakker Cymbidium er veldig holdbar. Den er ofte litt større og dyrere, men den står til gjengjeld lenge og blomstrer. Min personlige erfaring er at den kan stå nesten dobbelt så lenge som en vanlig orkidé – faktisk i nesten et halvt år, forteller Benjamin.

Nærbilde av en Cymbidium

Hva er vel vakrere enn en fargerik og blomstrende Cymbidium?

Nydelige Paphiopedilum

Liten, fargerik og full av spenst: Paphiodelium er en nydelig plante med masse sjarm. Den har sitt opphav fra Asia, og har vanligvis kun én blomsterstilk om gangen.  

Benjamin omtaler Paphiodelium som en ekte diva – litt vanskeligere å få til å blomstre, men som virkelig blir majestetisk når du knekker koden.  

- De liker seg ikke i tørt klima, så det kan være lurt å sette den på et soverom. Gjerne bak en gardin, siden de liker å ha det lunt og svalt. Den blomstrer en eller to ganger i året. Vann den to ganger i uken om sommeren, og helst en gang i uken om vinteren, råder han.

Blomstrende Paphiodelium

For å få Paphiodelium til å vokse igjen etter sin blomstringsperiode, bør du kutte ned stilken så langt som mulig og sette den kjølig.

Småblomstrende Oncidium

Nydelige Oncidium tåler kaldere temperaturer enn sine slektsvenner. Den kommer fra kaldere strøk i Asia, og tåler derfor å stå i temperaturer helt ned til ti grader. Sett den gjerne ut om sommeren om våret tillater det. Vann den 1-2 ganger i uken, og gjødsle den en gang i måneden på sommeren.  

- Oncidium har også en helt fantastisk duft av vanilje, og de dufter litt mer om du kjøper dem i potte. Generelt har Oncidium en sterkere duft enn andre planter, spesielt i kremfarget og rosa.  

Oncidium kan også kjøpes som en avskåren blomst, med mange småblomster på grenene. Dr gjør seg godt i klare, høye vaser som virkelig lar dem skinne.

nærbilde av oncidium

Oncidium er vakre planter som gjør seg godt både i potte og avskåren i vase.

Orkidéer er tropiske blomster

I blomstenes verden blir orkidéene ansett som selveste kronjuvelen. Ny kunnskap og foredlede orkidesorter har gitt oss en fantastisk mulighet til å glede oss over vakre orkidéer i hverdagen.

Man regner med at det finnes over 40 000 orkidé-arter. Flest med opprinnelse i tropiske strøk. De har tradisjonelt blitt sett på som eksklusive og kostbare. De har alltid vært spesielt populære som brudeblomster. I dag er orkideer den mest brukte brudeblomsten, sammen med roser. De har nok også blitt regnet som eksklusive, for det å dyrke orkideer som stueplanter har vært vurdert som spesielt vanskelig og tidkrevende.  

Bestill vakre og friske orkidéer hos Interflora på nett, eller i din lokale Interflora-butikk.