Pynt huset til 17. mai-festen

Har du invitert venner eller familie til en feiring på nasjonaldagen? Se hvordan du kan få et blomstrende festbord.

Har du invitert til fest i mai? Se hvordan du kan få et blomstrende festbord.

Mai er full av festdager, og den som troner høyest er selveste nasjonaldagen, barnas dag. På 17. mai er hele landet i feststemning, og selvfølgelig skal det pyntes til den store dagen.  

Les også: Få et vakkert uteområde til 17. mai

Bruk klassiske 17. mai-farger

Det er naturlig å velge rødt, hvitt og blått til 17. mai, men det er ikke nødvendig å ha like mye av alle farger representert. Velg deg gjerne ut en av fargetonene som du vil skal dominere, så får du en mer harmonisk helhet på bordpynten.

Pynt festbordet til 17. mai

Mai-fargene er kanskje vakrest hver for seg? Du trenger ikke alle i samme buketten for å skape den rette stemningen. Velg deg ut en hovedfarge, og la de andre fargene komme frem i detaljene.

Lek deg med bordpyntingen

Bordet blir penest når det ikke fremstår altfor striglet. Finn frem det du har av vaser, glass og lysestaker som plasseres tilfeldig utover midten av bordet. Se for deg en stripe i lengderetningen av bordet. Denne kan du forsterke med en løper eller et nasjonalbånd. De fleste Interflora-butikkene har nasjonalbånd med god bredde.  

Ulike høyder på vaser og lysestaker er bare en fordel, og gjør bordpynten din mer spennende. Sørg bare for at det er en åpning midt på bordet, for der skal bordflagget stå – hvis du har et.

Hent ut flaggets farger i blomstene og dekorasjonene, så får du et festpyntet bord til 17. mai.

Hent ut flaggets farger i blomstene og dekorasjonene, så får du et festpyntet bord til 17. mai.

Fyll vaser og glass med blomster i flaggets farger. Du kan lage små buketter med blomster av samme type, og la de få stå i hver sin vase. Vi har brukt margeritter, røde nelliker, røde germini og hvite freesia. Skåler med deilige moreller og jordbær forsterker fargebildet, og er derfor en naturlig del av bordpynten.

Festbordet til 17. mai-festen er først komplett når du har satt sammen en sesongriktig kuvert.

Legg et lite flagg og en grønn kvist på hver kuvert, så kan gjestene bare komme!

Dekorasjonen og bordpynten på 17. mai bør ikke være for høy. Gjestene må kunne se hverandre i øynene.

Når du dekker til fest, er det viktig å tenke på at gjestene skal kunne se hverandre i øynene. Derfor bør ikke bordpynten være så veldig høy.

La barna være med på pyntingen

Har du barn i huset kan du la dem være med på pyntingen. Det er jo tross alt deres dag, så gjør pyntingen til en felles aktivitet. I tillegg til blomster kan du dekorere med ballonger, flagg og papirornamenter.

Det pyntes både ute og inne til 17. mai, og barna hjelper gjerne til.

Det pyntes både ute og inne til 17. mai, og barna hjelper gjerne til.

Lag en 17. mai-kake pyntet med spiselige blomster som fioler og pelargonier.

Litt kakespising er en uslåelig gulrot for de små hjelperne. Denne kaken har vi pyntet med blåbær og jordbær, men også blå og hvite fioler og røde pelargonier.

Husk vertinnegave hvis du skal bort

Det er mye jobb å arrangere sammenkomster på dager som 17. mai. Det er derfor viktig å vise at du setter pris på dette hvis du er bedt bort. Vertinnegave er en fin måte å gjøre dette på. Send en blomstrende hilsen til vertskapet en dag eller to før selve festen, og legg ved en hyggelig tekst hvor du takker for invitasjonen og sier at du gleder deg. Er du ute i god tid, får verten også mulighet til å pakke ut gaven og inkludere den i dekorasjonene.  

Glemte du vertinnegave? Det er aldri for sent. Du kan selvfølgelig sende blomstene dagen etter og takke for en hyggelig kveld.

Husk å sende en blomst som vertinnegave hvis du er invitert på fest.

En bukett som denne er den perfekte vertinnegaven.

Nå skal du være klar til 17. mai uansett hvor dagen skal feires. Ta en tur innom vårt Inspirasjonsmagasin for flere tips til hvordan du kan få både hus og hage i stand til nasjonaldagen.