Slik steller du snittblomstene dine

Å holde snittblomster friske og fine er slett ikke vanskelig. Følg disse enkle tipsene og få mest mulig ut av bukettene dine.

Ranunkler i mange farger skaper en frisk vårstemning.

Vakre buketter med snittblomster kan gjøre underverker i hjemmet ditt, både til hverdag og fest. Men hvordan få dem til å vare lenge?  

- Det er ikke mye som skal til – som regel er det viktigste at du snitter dem ordentlig, og gir dem kaldt vann, forteller blomsterdekoratør Margit Halsen Sagvolden hos Interflora.

Bruk ren vase og kaldt vann

- For å unngå skadelige bakterier er det viktig at vasen er helt ren. Vask den gjerne med klor før du skyller den grundig. Ha deretter i det medfølgende holdbarhetsmiddelet sammen med vannet, tipser Margit.  

Hun forteller også at snittblomster trives best i kaldt vann. Derfor er det best å la det renne litt fra kranen før du fyller opp vasen.  

Les også: Slik steller du tulipaner

Snitt blomstene korrekt

- Hvordan stilkene skal snittes varierer fra blomst til blomst. Hovedregelen er at løkblomster som ranunkler og tulipaner skal snittes på tvers, mens øvrige snittblomster som roser skal snittes på skrå, sier blomsterdekoratøren.   

- Sørg for at du bruker en god kniv når du skal snitte blomstene. En tapetkniv eller en snittekniv er det vi anbefaler – sløve kniver og sakser skal du holde deg unna, sier hun.

Tulipaner i en glassvase på et bord

Tulipaner drikker mye vann, og må derfor ha lite vann i vasen for å unngå at de vokser for mye – da vil de henge utover bordet til slutt.

Sett blomstene kjølig på natten

- De avskårne blomstene holder seg aller best om de får stå kjølig på natten. Snittblomster tåler som regel rundt 0 grader, og kan på natten settes i kjøleskap eller ute dersom det ikke er frost, forteller Margit.  

På dagtid bør snittblomstene stå lyst. Helt vanlig innetemperatur på 15-20 grader er helt perfekt – det viktigste er at de ikke står for varmt, som for eksempel over en radiator.

Ta vare på rosene dine

Når det gjelder roser skal man fjerne alle blader, og helst torner, som kommer ned i vasen. Husk at roser må skråsnittes for å gjøre snittflaten stor nok, og bruk alltid holdbarhetsmiddelet som følger med blomstene.  

Middelet varer i cirka én uke, så velg heller å etterfylle med vann fremfor å skifte det ut. Har du derimot ikke brukt holdbarhetsmiddel er det best å skifte vannet fullstendig etter 3-4 dager.

Roser i ulike farger i en bukett

Roser kommer i utrolig mange forskjellige farger. De tåler mye, men de bør ikke plasseres for varmt.

Sett liljene dine kjølig

I likhet med roser skal liljer skråsnittes. Det er også viktig å fjerne alle blader som kan havne i vannet, og bruke holdbarhetsmiddel hvis man har det. Liljer kan fint holde seg friske i opptil to uker, men dette avhenger mye av plasseringen.  

- Blomstene skal for all del ikke settes på varme steder, da liljer trives best der det er kjølig. Følger du disse tipsene vil liljene holde seg lenge. Blomstene kan fint stå på egenhånd, men de er også flotte å kombinere med litt vintergrønt, forteller Margit.

Ranunkler kan fint leve lengre enn en uke

- Også ranunkler skal skråsnittes og settes i kaldt vann med holdbarhetsmiddel.  

Ranunkler er blomstene som ringer våren inn, og er flotte i perioden fra januar til påske. Med riktig stell og plassering holder ranunkler seg friske i opptil halvannen uke, sier hun.

Bli medlem i Interflora+ og få fordeler