Slik steller du tulipanene

Bilde av vårfriske tulipaner fra Interflora

De fargerike, sterke vårblomstene setter farge på selv de gråeste dager. Vi viser deg hvordan du tar vare på dem.

Når julen er over, lengter vi etter vår og lysere dager. I denne perioden er fargerike og knitrende tulipaner perfekte. Og skal vi tro blomsterdekoratør Margit Halsen Sagvolden i Interflora, er det akkurat nå de er på sitt flotteste.

– Julen er over, og da ønsker vi oss litt vår i stuen. Tulipanene er på sitt beste i januar og februar. Da ser de litt kraftigere og finere ut, forteller blomsterdekoratør Margit.

Klor vasen før den brukes

Når du først skal sette buketten i vann, er det viktig at du bruker en ren og fin vase. Vår blomsterdekoratør råder deg til å vaske vasen med klorin, før du skyller den godt med kaldt vann.

Husk imidlertid at du ikke bør fylle så mye vann i vasen. Tulipaner trekker nemlig vann gjennom hele stilken, og må derfor ha en vanndybde på maksimum 10 centimeter i vasen.

– Hvis du fyller veldig mye vann i vasen, vil de vokse veldig fort og strekke seg utover. Til slutt vil de ligge utover hele bordet og bli vasne og rare. Nøy deg med litt vann, helst uten holdbarhetsmiddel. Da holder de seg fint i en uke eller to, sier Margit.

Setter du tulipanene kjølig om natten, vil de leve enda lenger.

Kutt stilken rett av

Det første du må gjøre når du kommer hjem med en fersk bukett tulipaner, er å kutte stilken rett av. Her kan du bruke både kniv og kjøkkensaks – tulipaner må ha friske ender, så de får trukket til seg nok vann.

– Tulipaner skal alltid kuttes på tvers, du må ikke finne på å skråsnitte dem slik du gjør med for eksempel roser. Det kan også lønne seg å beholde plasten på i den første timen, slik at de blir sterke og får trukket til seg nok vann, sier blomsterdekoratøren.

Les også: Slik behandler du avskårne blomster

Tulipaner må kuttes på tvers, siden vannet trekkes gjennom hele stilken.

Hvor ofte skal du bytte vann?

Vårfriske tulipaner er sterke og knitrende blomster, som holder seg godt. Så du trenger ikke bytte vann ofte for å få dem til å vare. men har du tid er det mer enn nok å bytte en gang i uken, forteller Margit.

Hvis du virkelig vil gi tulipanene økt levetid, kan du sette tulipanene i kjøleskapet eller på verandaen om natten. Det er selvsagt forutsatt at det ikke er frost ute, men tulipanene tåler ned til 0 grader.

– Trekk og sånt er det ikke så farlig med, så lenge de ikke står i kuldegrader. Du bør også unngå å plassere dem der det er kjempevarmt, for eksempel over radiatoren, sier Margit.

Les også: Historien om tulipanen

 Toppbilde lånt fra obp.no.

 

Bilde

Fargerike tulipaner med Bloom designvase - medium

Kjøp fra 498,-

Fargerike tulipaner

Kjøp fra 295,-

Vintertulipaner med Tilslørte Lakrisbiter

Kjøp fra 484,-