Primula: Blomsten som sier vår

Primula er et godt og allsidig valg for deg som vil ha vårstemning på nyåret.

Primula i ulike farger samlet i en stor potte

Primulaen blomstrer tidlig. Det ligger i grunnen i navnet, som stammer fra ”primus” og betyr ”først”. Dette er derfor en ypperlig blomst å kjøpe på nyåret, og passer godt sammen med resten av de tidlige vårblomstene.

Primulaen kommer i flere farger

– Primulaen er en liten blomst som vokser veldig fint. Gartnere dyrker dem frem i alle regnbuens farger, og de er på sitt fineste rundt januar-februar. Sett dem gjerne i en kurv med 3-5 stykker i forskjellige farger, sier Margit Halsen Sagvolden, blomsterdekoratør hos Interflora.

Hvordan stelle primulaene?

  • Hold planten jevnt fuktig, men tilpass mengden vann slik at det ikke blir stående med vann i potten.
  • Primulaen er ikke glad i varme, så sett den gjerne kjøligere på natten for å forlenge holdbarheten.
  • Fjern visne blomster fortløpende, for da kommer de nye knoppene fortere frem.
  • Dagslys er nødvendig for å få frem nye knopper. Plasser gjerne primulaen i nærheten av et vindu, men unngå direkte sollys.

Les også: Slik steller du med tulipanene

Primulaer samlet i en potte

Primulaen gjør seg godt sammen med flere andre planter, eller helt alene. Et fat fylt med primula ser helt nydelig ut!

Rosa primula i potte

Primulaen tar seg også veldig godt ut selv i kun én farge.

Rosa primula i høy potte

Plant ut primulaen i hagen på våren

Primulaen er en flerårig blomst. Det vil si at når nattefrosten har gitt seg og telen har gått ut av bakken, kan du plante primulaene dine utendørs.  

– Primulaen tåler litt kulde, så den kan godt stå ute eller graves ned. Nesten alle kaster dem, fordi de er såpass billige, men de gjør seg faktisk veldig godt i hagen. Dessuten vil de komme tilbake på våren i flere år fremover, understreker Margit.  

Primulaen er en staude, som tåler lett surhet i jorda. Innendørs trenger den ikke gjødsel, men ute i hagen kan man godt gjødsle moderat. Ettersom primulaen finnes i så mange farger lar den seg enkelt kombinere med de andre blomster, og dette gjelder ute så vel som inne.

ulike primulaer i ulike potter
Primula produkt på gullbord

Primula er en perfekt gjest om vinteren, for den liker å ha det litt kjølig. Sett den gjerne i vinduskarmen hvis det er plass der.

Fat pyntet med ulike primulaer i potte

Varm opp januar for noen du er glad i – send en blomsterhilsen.

Sett primulaen sammen med løkblomster

Innendørs står primulaene som regel i 2-3 uker. Noen har én enkel knopp, mens andre har doble. Vil du ha enda litt mer variasjon, har Margit et godt tips.  

– Sett primulaene sammen med løkblomster, som for eksempel narcisser, så får du nærmest en godtepose av flotte, fargerike blomster å pynte opp med, avslutter Margit.