Slik får du urtene til å vare

Ønsker du å holde liv i butikkurtene dine litt lenger? Følg disse tipsene og triksene for å lykkes!

Gi urtene nok plass til å leve

Har du blitt forundret over hvor kort levetid det kan være på urter kjøpt i butikken? I all hovedsak skyldes det at røttene har det for trangt i potten, så vi viser deg hvordan du kan potte dem om.

et ikon av en saks

Du trenger

  • Dine favoritturter
  • Jord av god kvalitet (for urter)
  • Potter
Potte fylles med leca i bunnen

1.

Slik gjør du:

Start med en tom og ren potte, og fyll den delvis med lecakuler. Disse sørger for god drenering av vann. Deretter fyller du på med jord som egner seg for urter. 

Viktig: Før du potter om urtene bør du sørge for at de vannes godt.

plastpotte rundt urtene fjernes

2.

Fjern plastpotten som fulgte med urten, grav et lite hull i jorden du har fylt i den nye potten og sett urtene med den lille jordklumpen nedi.

jorden trykkes inntil urten som er pottet om

3.

Når den lille jordklumpen er plassert, trykker du jorden inntil slik at den står stødig. 

Tips: Gressløk er en av de enkleste plantene å holde i live, og er et fint sted å starte for nybegynnere. Gir du den nok vann og klipping, har du alltid frisk gressløk til eggerøren. Den er også godt egnet for både frysing og tørking.

Slik steller du urtene

Urter generelt liker å ha det lett fuktig, mens de står på et lyst og lunt sted. Kjøkkenbenken er en fin plassering for alle som ikke har plass til en egen urtehage. Heldigvis bidrar urter på benken med deilige lukter, samtidig som kjøkkenet blir enda vakrere. Du skal ikke være redd for å bruke saksen på urtene dine, for de har godt av å bli klippet ofte. Det er nemlig de nye skuddene som smaker best.

samling med urter på kjøkkenbenken

Det er fristende og gøy å lage mat når man har gode råvarer – spesielt når man har dyrket dem selv.

basilikum i potte

Basilikum liker å få vann fra skålen, men den trives også i en potte som her. Unngå at den står i trekk, så har du alltid en populær krydderurt tilgjengelig når du lager italienske retter.

Rød gjøksyre, persille og tomatplante

Er du så heldig at du har et utekjøkken, kan du ha flere av urtene stående ute. Her ser du rød gjøksyre, persille og tomatplante, som alle trives utendørs.

Persille i stor potte

Persille kan høstes gjennom hele sommeren, og fryses og tørkes til bruk gjennom vinteren. Den er glad i å ha det fuktig, og fortrekker et lyst sted uten direkte sol. Persillen vokser dessuten raskt, så du bør klippe den ofte.

Få hjelp av dyktig fagfolk

Hvis du uansett starter med urter fra dagligvarebutikken, er de merket med stelletips for de ulike urtene. Får du likevel problemer, anbefaler vi at du tar en prat med en av fagpersonene i din lokale Interflora-butikk. God fornøyelse!