Primula i ulike farger samlet i en stor potte

Primula: Blomsten som sier vår

Primula er et godt og allsidig valg for deg som vil ha vårstemning på nyåret.

Primulaen blomstrer tidlig. Det ligger i grunnen i navnet, som stammer fra ”primus” og betyr ”først”. Dette er derfor en ypperlig blomst å kjøpe på nyåret, og passer godt sammen med resten av de tidlige vårblomstene.

Primulaen kommer i flere farger

– Primulaen er en liten blomst som vokser veldig fint. Gartnere dyrker dem frem i alle regnbuens farger, og de er på sitt fineste rundt januar-februar. Sett dem gjerne i en kurv med 3-5 stykker i forskjellige farger, sier Margit Halsen Sagvolden, blomsterdekoratør hos Interflora.

Hvordan stelle primulaene?

  • Hold planten jevnt fuktig, men tilpass mengden vann slik at det ikke blir stående med vann i potten.
  • Primulaen er ikke glad i varme, så sett den gjerne kjøligere på natten for å forlenge holdbarheten.
  • Fjern visne blomster fortløpende, for da kommer de nye knoppene fortere frem.
  • Dagslys er nødvendig for å få frem nye knopper. Plasser gjerne primulaen i nærheten av et vindu, men unngå direkte sollys.

Les også: Slik steller du med tulipanene

Primulaen gjør seg godt sammen med flere andre planter, eller helt alene. Et fat fylt med primula ser helt nydelig ut! Primulaen gjør seg godt sammen med flere andre planter, eller helt alene. Et fat fylt med primula ser helt nydelig ut!
Primulaen tar seg også veldig godt ut selv i kun én farge. Primulaen tar seg også veldig godt ut selv i kun én farge.

Plant ut primulaen i hagen på våren

Primulaen er en flerårig blomst. Det vil si at når nattefrosten har gitt seg og telen har gått ut av bakken, kan du plante primulaene dine utendørs.

– Primulaen tåler litt kulde, så den kan godt stå ute eller graves ned. Nesten alle kaster dem, fordi de er såpass billige, men de gjør seg faktisk veldig godt i hagen. Dessuten vil de komme tilbake på våren i flere år fremover, understreker Margit.

Primulaen er en staude, som tåler lett surhet i jorda. Innendørs trenger den ikke gjødsel, men ute i hagen kan man godt gjødsle moderat. Ettersom primulaen finnes i så mange farger lar den seg enkelt kombinere med de andre blomster, og dette gjelder ute så vel som inne.

Primula er en perfekt gjest om vinteren, for den liker å ha det litt kjølig. Sett den gjerne i vinduskarmen hvis det er plass der. Primula er en perfekt gjest om vinteren, for den liker å ha det litt kjølig. Sett den gjerne i vinduskarmen hvis det er plass der.
Varm opp januar for noen du er glad i – send en blomsterhilsen. Varm opp januar for noen du er glad i – send en blomsterhilsen.

Sett primulaen sammen med løkblomster

Innendørs står primulaene som regel i 2-3 uker. Noen har én enkel knopp, mens andre har doble. Vil du ha enda litt mer variasjon, har Margit et godt tips.

– Sett primulaene sammen med løkblomster, som for eksempel narcisser, så får du nærmest en godtepose av flotte, fargerike blomster å pynte opp med, avslutter Margit.

Bilde