Blomster til kondolanse

Når noen du kjenner opplever å miste noen i nærmeste familie, er det viktig å vise oppmerksomhet og omsorg - oftest gjøres dette gjennom blomster og kort.

en vase med hvite liljer

Å sende blomster og kort til de etterlatte er en vakker og omsorgsfull tradisjon - oftest kalt kondolanse.

Blomster til de etterlatte

Når noen man kjenner opplever å miste noen i den nærmeste familien, er det viktig å vise oppmerksomhet og omsorg. Dette kalles å kondolere, og det er mange som velger å sende en vakker kondolansebukett for å vise omtanke. 

Blomstenes skikk og bruk når noen går bort

I vår kultur er blomster et viktig middel til å uttrykke både sorg og glede. Blomster sier ofte mer enn tusen ord, og kan være til stor hjelp for å uttrykke hva du føler når ord blir fattige. Når noen som står deg nær går bort, eller noen i din omgangskrets mister sine, velger mange å sende blomster. I slike tilfeller er det viktig å huske hvem du sender blomster til.

Les også: Når noen har gått bort 

bukett med roser i forskjellige farger på et bord, med kanelboller på et fat

En varm og bugnende rosebukett kan spre litt glede til de pårørende i en ellers sorgfull og vond tid.

En kondolansebukett betyr mye

Hvis du har stått både avdøde og familien hans eller hennes nær, vil en ofte velge å sende en kondolansebukett eller –dekorasjon hjem til familien i tillegg til blomstene en sender til gravferden. På kortet som følger blomstene som sendes hjem til familien skriver du selvfølgelig en hilsen til de etterlatte, ikke til avdøde.

Dersom du ikke kjente avdøde så godt, men kjenner familien, er det naturlig å kondolere dem. Kondolere er et latinsk ord som betyr «å vise medfølelse i sorg», og mange velger å sende en blomsterhilsen hjem til dem som har mistet sine. Her er det viktig å huske at hilsenen skal stiles til de etterlatte.

En skriftlig kondolansehilsen

Det er vanlig å sende en skriftlig kondolansehilsen sammen med blomster. I motsetning til blomster til gravferden, sendes kondolansehilsener til de etterlatte, og kort skal derfor rettes til dem. 

Tradisjonelt har blomster knyttet til kondolanser vært hvite, men i dag står man friere med fargene. Det viktigste er å få formidlet det du føler, gjerne gjennom blomster eller farger du vet de etterlatte liker.

Kondolansekorttekster

 • Du er med i våre tanker.

 • Vår dypeste medfølelse.

 • Vi tenker på deg.

 • Vi føler med deg i sorgen.

 • Håper du finner ro med de gode minnene.

 • Vi sender våre varmeste tanker til deg og dine.

 • Vi føler med deg, og er her hvis du skulle trenge oss. Ord blir fattige og strekker ikke til...
 • Med dyp sorg har vi hørt om din fars/mors bortgang. Vi føler med deg, og sender deg våre varmeste tanker.

en blomsterdekorasjon med hvite blomster til kondolanse
en vase med rosa roser

Du må ikke lenger holde deg til hvite blomster, tenk heller på hvilke blomster pårørende setter aller mest pris på.

Sende blomster til utlandet?

Interflora leverer din kondolanse-hilsen på døren til de pårørende i både inn og utland. Interflora er representert i 157 land og er tilknyttet 55 000 blomsterhandlere verden over - vi hjelper deg med å formidle blomsterhilsener over hele verden. 

Hvilke typer blomster som passer til gravferd og kondolanse varierer fra land til land. Norske tradisjoner er at de nærmeste sender en krans til begravelsen, mens f.eks. i USA er det vanligere å sende en dekorasjon.

Når du angir anledning, vil butikken i det enkelte land sørge for at det som blir levert er i henhold til skikk og bruk lokalt.

Hvordan gjør man det?

Ønsker du å sende blomster til utlandet, trykk på menyen ”Velg land” øverst på siden. Velg det landet du ønsker å sende blomster til. Når landet er valgt, ser du et utvalg som det valgte landet tilbyr sine utenlandske kunder. 

Levert produkt vil kunne avvike fra bildet, men det vil alltid være riktig i forhold til den anledningen du angir. 

Send blomster til utlandet her.

en vase med blandede blomster
en vase med hvite blomster

Sende takk for deltakelse

Som ved andre anledninger hvor man har blitt vist oppmerksomhet og medfølelse, bør man takke. De som har sendt kranser, bårebuketter, kondolansebuketter og brev kan takkes personlig, muntlig eller skriftlig.

Velger man å takke skriftlig, kan man benytte moderne kommunikasjonsmetoder som SMS eller e-post, eller mer formelle midler som kort eller brev med en personlig hilsen. Et ferdigtrykt kort med en vennlig takk er også tilstrekkelig. Begravelsesbyråene kan hjelpe til med å skaffe dette. 

Forslag til tekster på takkekort

 • Hjertelig takk for all vennlig deltakelse ved ________s bortgang.
 • Takk for blomster og vennlig deltakelse i forbindelse med vår far/mors sykdom og bortgang.
 • Takk for all vennlig deltakelse.
 • Vi takker for oppmerksomhet og varme tanker i anledning vår mors/fars sykdom og begravelse.
nærbilde av vakre blomster i rosa- og lillatoner