Få juletreet til å holde gjennom julen

Lei av dryssende juletregrener etter et par dager i stuen? Slik unngår du at juletreet falmer før feiringen begynner.

Riktig stell av juletreet gir god holdbarhet

Man skulle tro det var en enkel sak å behandle juletreet riktig, men mange opplever at det begynner å drysse altfor tidlig. Følg disse tipsene, så har du et tre som varer hele julen gjennom.  

Les også: Slik får du julestjernen til å vare

Sag over treet først

Juletreet og snittblomster har faktisk har mange egenskaper til felles. Avskårne blomster må snittes opp på nytt, og noen ganger også få nytt vann. Det samme gjelder for juletreet.  

Før du gjør noe som helst, må du gi trestammen på nytt og friskt snitt ved å sage over stammen. La det deretter stå ute i vann, helst i 10-15 centimeter opptil stammen. Treet suger nemlig opp vann mellom barken og veden. Bruker du i tillegg holdbarhetsmiddel vil det også vare lenger.  

Trenger du flere julegavetips? Prøv deg på disse lyktene! Eller hva med å lage svibelglass?

Bevar barken på juletreet

Du burde også unngå å spikke treet for å få det til å passe inn i juletrefoten. Barken du spikker bort er som nevnt veldig viktig for at treet skal klare å suge opp vann. I dag finner du juletreføtter som er veldig fleksible med tanke på stammens omkrets, så det kan være lurt å ha i bakhodet hvis du skal kjøpe ny.  

Har du en gammel juletrefot med høy affeksjonsverdi, kan du ta den med ut når du handler tre slik at du vet at den passer.

Julenisse juletrepynt på juletre

Bruk holdbarhetsmiddel i vannet for å gi juletreet lenger levetid.

La treet stå ute

Treet må få tid til å akklimatisere seg. De store temperaturforskjellene inne- og utendørs skaper store problemer for juletreets varighet. Sett derfor treet et sted hvor temperaturen ligger mellom ute og i stuen, som for eksempel i kjelleren, i boden eller på verandaen. 

 Nå står treet altså litt varmere enn hos forhandleren, du har laget et nytt snitt i bunnen av stammen, og det står i vann med holdbarhetsmiddel. Slik bør det stå frem til lille julaften.  

Før du tar det inn, bør du også la det stå i plast ute så lenge som mulig. Det viktigste er at det står i vann hele tiden, slik at det holder seg lenger. Sjekk en gang om dagen om du må fylle på igjen.  

Les også: Lykken er et julepyntet hus

Juletreet står på trappen for å akklimatiseres

Juletreet liker ikke plutselige temperaturforandringer, så sørg for å finne en mellomting mellom ute og inne.

Kjøp lokalt juletre hvis du kan

Lokale juletrær er ofte av bedre kvalitet, og som regel ferskere. Juletreet har, som alt annet av planter og blomster, begrenset holdbarhet. Et godt tre vil holde i en uke eller to.  

Spør forhandleren om når og hvor treet ble felt, så får du et bilde av hvor ferskt det er. Tommelfingerregelen er at treet ikke bør ha blitt felt tidligere enn i starten av november.  

Les også: 3 tips til deg som har kjøpt amaryllis

Juletre i stuen pyntet foran peisen

Pynt juletreet sammen med familien. Det skaper minner for livet.

Overlev dryssemarerittet

Når du har fulgt stegene over, har du gjort så godt som alt du kan gjøre. Det siste tipset vårt er at treet får stå på det kjøligste stedet i rommet. Selvsagt kan det være problematisk å plutselig skulle sette treet et annet sted enn det har gjort i alle år, så vi overlater denne vurderingen til hver enkelt.  

Til syvende og sist vil treet begynne å drysse, og det er fordi treet dør. Da er det bare å fjerne treet, og heller glede deg til neste jul.

Bli medlem i Interflora+ og få fordeler