Finn Schjøll om sommerens favoritter

Boken «Deilige buketter fra egen hage» ble nylig sluppet, og inneholder de vakreste bilder. Vi tok en sommerprat med Finn Schjøll hjemme i hagen hans for å gratulere med ny bok og høre litt om hans egne sommerfavoritter!

Finn Schjøll studerer nøye en bukett med sommerens blomster

I boken kommer Finn Schjøll med mange ideer og inspirasjon til vakre, imponerende buketter du enkelt kan lage selv av blomstervekster fra hagen og naturen rundt deg.

De fleste av oss har kanskje ikke en så bugnende hage som Finn, men uavhengig om blomstene dyrkes selv eller handles i butikk, hva er det som er så spesielt med blomster?

– Det mest spesielle med blomster er gi eller få dem! Å få nydelige innpakkede blomster gir en så god følelse! Jeg har selv fått mye blomster i mitt liv og da jeg fylte 50 år stod det syv og femti blomster-pakker og ventet på meg da jeg kom hjem fra jobben 16. mai – Jeg følte meg så heldig. 

Sommerens hortensia og peoner
Finn Schjøll i hagen sin
Finn Schjøll vandrer i hagen

Blomster er uforpliktende

– Det er noe med at blomster har en genial ting som ingen andre gaver har; det er noe spesielt med blomster, fordi det er så uforpliktende. Hvis du får en bukett til 500 kroner føler du ikke at du skylder noen noe, du blir bare veldig glad. Men, får du en fin pyntegjenstand til 500 tenker du kanskje nå må jeg gi noe tilbake neste gang.

– Konfekt er en nødløsning, så det er bare å styre helt utenom. Vi vet at det er noe du tyr til når du ikke får kjøpt blomster.

Blomster gir en spontan glede

– Blomsterbuketter er en nydelig og perfekt gave. Da «slipper» folk å få så mye ting. Altså du sparer mennesker for så mye. I Norge har de fleste av oss mer enn vi trenger og hvis man ikke har eksplisitte ønsker, så gi en blomster-gave. Blomster gir en spontan glede! 

– Det kan også skape gode assosiasjoner til minner, opplevelser eller steder. Jeg fikk en bukett med Mimosa en gang og det fikk meg til å tenke to nydelig tanker – det ene var Mallorca og den andre var Wenche Foss.

– Blomster assosierer så veldig gode ting hos folk, og det er veldig sjeldent at folk sier «nei, det har vært for mye blomster i livet». Det har jeg aldri hørt, at noen synes de har fått for mange eller for store buketter i livet sitt. Blomster har liksom en helt annet aksept i menneskers hjerter.

Finn Schjøll lager en sommerlig bukett med blomster fra hagen
Nydelig sommerbukett basert på hortensia

Vi koser oss litt ekstra på sommeren og det kommer ofte mange anledninger som sommermiddager, sommerfester, jubileer osv på denne tiden. Hva er dine favoritter å gi bort i gave til slike store og små anledninger?

– Å få en sommerinvitasjon til en liten eller stor fest er veldig stas! Da er det en stor bukett som teller! Du vet jo at det kommer flere enn din bukett, og det er ikke så veldig gøy å føle at du har gitt bort en sånn Grete Roede-bukett. Så altså sørg for at din bukett er den buketten som er synlig når du kommer, hvis du har vært smart å sende den i forkant. 

Send blomsten på forhånd

– Eller om du kommer med den selv, så bare sørg for at blomstene er pakket delvis åpen så det er lett å overrekke, blomstene er godt synlige, det er lett å få av innpakkingen og sette rett på bordet. 

– Men, det beste er å sende blomsten på forhånd, gjerne dagen før. Da blir det ikke stress for vertinnen og du gjør deg bemerket på en veldig hyggelig måte. Jeg tror at alle mennesker elsker fine blomster altså!

Finn Schjøll lager en bukett med hortensia
Finn Schjøll plukker blomster i hagen

Har du noen tips til mer høytidelig selskaper som konfirmasjon og bryllup som det ofte er mye av i løpet av sommeren?

– Ja, for de som skal arrangere og pynte med blomster, så synes jeg at man skal være forsiktig med å lage ting for stivt. For konfirmasjonsfest, ta gjerne med deg konfirmanten til en Interflora-butikk. De kan sørge for god hjelp til å velge blomster konfirmanten synes er fine. Hun/han skal føle at dette er min konfirmasjon, for det er litt stas og kanskje første gang de får være med på å arrangere en egen fest. 

– I forbindelse med bryllup bør bruden møte opp i butikken sammen med en som er vant til å handle blomster – kanskje brudens mor? I alle fall en du kan stole på, og som vet at de som selger blomster har peiling. Da sparer du deg selv for mye bry! 

Hva er Finn Schjølls sommerfavoritter når det kommer til blomstersorter?

– Jeg er jo blomsterhandler, så for meg er det sånn at jeg har en forkjærlighet for de alle sammen, men jeg velger jo forskjellig blomster på sommeren. Bringebærris og marikåpe fra hagen er virkelig to favoritter i buketter. Man kommer ikke unna peoner! Og nydelige roser er aldri kjedelig, og altså grenroser kan være så vakre! 

– Og det er nesten flaut å si det, men jeg synes nelliker har noe som er helt spesielt. Det dufter fantastisk, og de har fantastiske farger, nydelig stilk og nydelige blader – altså nelliken er virkelig en nydelig blomst. Den har jo vært både utrendy og trendy alt ettersom, men jeg elsker den. Den er også veldig holdbar! 

– Jeg må også nevne hortensia. Den gjør så mye ut av seg, skifter farger og får et nydelig spill i blomsten sin, så den er også en av mine favoritter nå på sommeren!

– Sommeren er jo på en måte kronen på verket! Altså høsten er finalen og våren er da du liksom fyrer opp bålet og begynner å gå rundt og se alt som blomstrer og spirer, men på sommeren altså, da skal du nesten bli blåst av banen og overveldet av masse farger. Og det er lov til å være litt gæren og lage en helt vill blomsterbukett!

Finn Schjøll saumfarer hagen for blomster til en bukett
Sommerens blomster fra hagen satt sammen i en bukett

La oss, som Finn Schjøll, huske på å ta oss tid til å stoppe opp og beundre vakre blomster rundt oss i sommermånedene. Enten vi sender en bukett til noen vi er glade i, bruker blomster til å dekorere våre hjem eller bare tar oss tid til å nyte deres skjønnhet i hagen, kan blomster virkelig lyse opp hverdagen, eller festen.

Takk Finn Schjøll for at du delte dine tanker om blomster og sommer med oss. La oss se frem til mange flotte blomstrende sommerdager. Ha en fantastisk sommer og nyt blomstenes magi!