Slik steller du juleblomstene - svibler

Slik steller du juleblomstene

Nå er det snart jul, og stuene våre fylles med juleblomster. Men hvordan tar du best vare på dem?

Ingen jul uten blomster! Nå er julen her, og tradisjonen tro så fylles de norske hjem med julens planter. Vi viser deg hvordan du holder de klassiske juleblomstene fine gjennom hele høytiden.

Les også: Lag en lyslykt til jul

1. Asalea

For å få en asalea til å trives, er det viktig å gi den nok vann. Den kan med fordel vannes mye, men husk å tømme av overflødig vann i potten etter cirka 20 minutter.

Du bør helst plassere asalea i lyset – men ikke for varmt! Tenk litt kjøligere enn stuetemperatur. For å få den til å trives ekstra godt, kan du fjerne visne blomster.

Les mer om den populære juleplanten her.

Denne skjønnheten kalles Epleblomst Asalea. Den kjennetegnes av åpne, hvite blomster som minner veldig om de vakre epleblomstene vi ser om våren. Denne skjønnheten kalles Epleblomst Asalea. Den kjennetegnes av åpne, hvite blomster som minner veldig om de vakre epleblomstene vi ser om våren.
Asalea finnes i flere farger og varianter, som denne i vakker rosa. Asalea finnes i flere farger og varianter, som denne i vakker rosa.

2. Julestjerne

Det er ikke mye som skal til for å få julestjernen til å trives. Unngå trekk og kulde, og pass på at den er godt pakket ved transport. Videre bør du ikke plassere den ved dører eller vinduer som åpnes ofte.

Når det gjelder vanning av julestjernen, er det bedre å gi den for lite vann enn for mye. Det holder med et par ganger i uken. Flere tips finner du her.

Er du allergisk mot julestjerner?

Det er fremdeles håp! Prøv å ta bort de gule blomstene som er midt i selve «stjerna», så vil du se en umiddelbar effekt.

Julestjerner kommer i mange ulike størrelser. Dekorer et fat med julestjerner, lys og kongler så er julestemningen sikret. Julestjerner kommer i mange ulike størrelser. Dekorer et fat med julestjerner, lys og kongler så er julestemningen sikret.
Julestjernen vekker minner hos mange av oss, og er en naturlig del av pyntingen til jul. Julestjernen vekker minner hos mange av oss, og er en naturlig del av pyntingen til jul.

3. Julerose

Den vakre julerosen kommer i to varianter – med og uten blader. Julerosen uten blader er produsert for å tåle å være inne den første julen, men etter det kan du plante den ut. Varianten med blader er imidlertid beregnet for å være utendørs. Setter du den inn, vil du oppleve at bladene blir tørre og gule.

Julerosen vil ha jevn vanning. Den skal ikke for tørr, og ikke for våt. Men heldigvis er det enkelt å se om blomsten mistrives. Blir julerosen litt slapp i blomsten, betyr det at den vil ha litt vann.

Den praktfulle blomsten liker seg best i lav innetemperatur med mye lys, gjerne rundt 10-15 grader. De fleste av oss har det nok litt varmere inne, så da kan det lønne seg å sette planten kjøligere på natten for å forlenge holdbarheten.

Les også: Historien om julerosen

Lag mosesurrede juleroser til feiringen

Har du lyst å gjøre noe ekstra ut av julerosen din? Surr mose rundt og sett den på et fat, så er dekoren til juleselskapet sikret.

4. Amaryllis

Den majestetiske blomsten har med sine rene og enkle linjer blitt en populær juleblomst i norske hjem. De fleste av oss kjøper den med løk, men mange foretrekker amaryllis som snittblomster, og det er også veldig flott.

Når det gjelder vanning av løkblomster, bør du unngå å gi dem vann før knoppene kommer frem. Du bør også plassere dem på et lyst sted. Bare husk å snu pottene rundt med jevne mellomrom, slik at plantene ikke vokser skjevt.

Du kan lese mer om stell av den populære løkblomsten her.

Gi amaryllisen økt levetid

Skulle stilken brekke på løken, kan du sette den i en vase og behandle den som en helt vanlig snittblomst. Men ikke kast løken av den grunn! Amaryllisen blomstrer nemlig raskt igjen. Alt du trenger å gjøre, er å kutte ned stilk og blader og sette potten på et kjølig sted. Gi den vann et par ganger i uka, og den vokser ut igjen.

Amaryllisen er like fin enten man bruker den i dekorasjon, i en bukett, eller bare enkle i en vase. Amaryllisen er like fin enten man bruker den i dekorasjon, i en bukett, eller bare enkle i en vase.

5. Svibel

Den lettstelte løkblomsten er en trofast følgesvenn i julen. Svibelen kommer i mange farger, og den lilla og hvite gjør seg ekstra godt i adventstiden synes vi.

I liket med amaryllisen følger svibelen lyset. Snu den derfor en kvart gang når du går forbi, så den vokser rett hele julen gjennom. La jorden bli tørr mellom vanninger, og vann den sparsomt. Sett den gjerne kjølig om natten.

Få flere stelletips om svibler her, og sjekk hvordan du kan mosesurre dem i denne oppskriften.

 

Bilde