Slik gjør du når du får en blomsterhilsen

Her finner du tips til stell enten du har mottatt en bukett med blomster, en plante eller en dekorasjon.

Illustrasjonsbilde for åpning av blomsterhilsen

Er du så heldig å ha mottatt en flott blomsterhilsen, men synes det er vanskelig å vite hvordan du skal stelle den? Vi har samlet noen generelle tips, blant annet for å ha glede av den lengst mulig.

Sjekk for tilleggsgave

Ta en ekstra kikk i posen eller papiret før det går til gjenvinning, for det kan være at avsenderen har lagt ved en overraskelse i form av sjokolade eller noe annet godt. Disse skal være plassert synlig, men noen ganger faller de til bunnen av emballasjen.

Bruk saksen med omhu

Vær litt forsiktig når du skal ta av vannposen, for det er fort gjort å klippe over basten/tråden rundt stilkene. Denne skal ikke kuttes – det er basten som sørger for at buketten holder fasongen. Det er imidlertid noen tilfeller hvor det kan være nyttig å kutte den. Eksempelvis kan du skape et mer tilfeldig uttrykk i buketter som består av kun én type blomster.

Klassisk bukett satt sammen av populære blomster

En klassisk bukett satt sammen av ulike blomster holder seg best hvis den plasseres kjølig om natten.

Stelletips for buketter

Vakre, avskårne blomster kan få lenger levetid med disse tipsene:

Plasser dem i en helt ren vase fylt med kaldt vann. Har du mottatt en bukett som må tilpasses vasen, bruk en skarp kniv og lag et godt skråsnitt. Unngå blader i vannet, og rens stilkene om nødvendig.

Sett stilkene i vann så fort som mulig etter at de er snittet. Det forhindrer at luft tetter igjen poregangene som transportere vannet opp gjennom stilkene til blomsterhodet.

Skift vann, og gi stilkene et nytt skråsnitt etter noen dager. Slik unngår du bakterievekst som kan tette porene, som igjen kan føre til dårlig vannopptak og redusert holdbarhet.

Orkideer i bukett har vanligvis en vannbeholder, og den må etterfylles med vann cirka hver 3. dag.

Plasser buketten på et lyst sted, men unngå direkte sollys og varmepumpe. Det er også et godt tips å plassere snittblomstene et kjøligere sted om natten.

Følg disse lenkene for spesifikke stelletips til noen av våre vanligste snittblomster:

rosa og røde roser i en bukett

Vasen skal alltid være helt ren. Bruk gjerne klorin for å bli kvitt bakterier, og skyll deretter vasen godt.

avskårne hortensia i vase

Har hortensiaen begynt å bli litt slapp? Kutt stilken kort, og legg selve blomsten i en skål med vann. Der kan den flyte rundt som et dekorativt element.

tulipanbukett i vase på spisebordet

Har tulipanene blitt litt slappe? Snitt dem på nytt og rull dem inn i en avis. La dem stå noen timer i kaldt vann inni papiret, så skal du se at de får nytt liv!

Jeg har fått en dekorasjon – hva gjør jeg?

Før du plasserer dekorasjonen på sitt utvalgte sted, er det viktig å etterfylle vann i skålen. Det kan være lurt å plassere den på et fat – spesielt hvis du har en overflate du vil beskytte.

Vanning av dekorasjoner

Oasisen skal alltid være fuktig slik at blomstene får det vannet de trenger, og derfor må det etterfylles jevnlig. Orkideer er ofte plassert i en egen vannpropp, så du bør huske å etterfylle også disse.

Hvor bør dekorasjonen plasseres?

Dekorasjoner bør helst ikke stå i direkte sollys eller nærme varmekilder som panelovn og varmepumpe, for dette forkorter holdbarheten. Vil du gjøre en ekstra innsats, kan du plassere dekorasjonen kjølig om natten (eller perioder hvor du uansett ikke er hjemme til å nyte synet av den).

Dekorasjon fra Interflora
orkide i en dekorasjon

Slik ser en vannpropp ut, og denne må etterfylles med vann.

Vanningstips til blomstrende planter

Disse liker at jorden er fuktig, men behovene for vann varierer. For å få en fin og langvarig blomstring kan du følge det rådet under som er relevant for din plante.

Blomstersorter som hortensia, potteroser og azalea er meget glade i vann. Dypp potten i en bøtte med vann, og hold den under til det slutter å boble. Som utgangspunkt kan denne prosessen gjentas hver tredje dag, men intervallet er avhengig av temperatur og størrelsen på potten.

Kjente klassikere som julestjerner, amaryllis, ildtopp og orkideer er planter som sjeldnere trenger vann. La jorden heller være litt tørr enn for våt.

Tips: Vi anbefaler at du gjødsler plantene regelmessig i vekst- og blomstringsperioden. Knip gjerne av visne blomster etter hvert, for dette gir en rikere blomstring.

primula i en sammenplantning

Fjern visne blomster, så hjelper du planten med å prioritere nye skudd og levende blomster.

Amaryllis og julerose

Amaryllis og julerose er et vanlig syn i julen.

Hvordan vanne grønne planter?

Enkelt forklart kan man si at planter med tykke blader trenger mindre vann enn de med tynne blader. Grønne planter med tynnere blader vil gjerne stå i fuktig jord, så de skal ikke tørke ut mellom hver vanning.

Planter som har blader helt ned til jordskorpen liker best å vannes nedenfra – for eksempel ved at de står og trekker vann i 30 minutter før du plasserer dem tilbake i pyntepotten.

Grønne planter

Sammenplantning

Vi kaller det sammenplantning når flere planter er plantet sammen i en skål. Dette kan være like og ulike sorter, men vi velger som regel planter med tilsvarende vanningsbehov.

Du vanner den enkelt ved å helle litt forsiktig rundt på overflaten av jorden, og hyppigheten varierer avhengig av plantesorten.

Eksempelvis vil en skål med vårens vakre primula eller andre løkvekster trenge vann omtrent hver tredje dag, for de liker at jorden er fuktig. Et fat med julestjerner trenger derimot mindre vann, og kan tørke lett før du tar runden.

løkblomster plantet sammen

En sammenplantning består av like eller ulike sorter planter som settes i samme skål.

Med disse rådene har du alle forutsetninger for at din nye blomsterhilsen skal vare lenge. Er du i tvil om noe, eller trenger mer spesifikke råd, ta kontakt med din lokale Interflora-butikk.