Stell og stikling av coleus

Coleus, også kjent som praktspragle, har blitt en veldig populær plante. Vi viser deg hvordan du tar stiklinger av trendplanten din!

Den populære praktspraglen

Coleus, også kjent som praktspragle, har blitt en veldig populær plante, og nå ser man den overalt. Plantens mange ulike farger og sjatteringer gjør den til en spennende plante, med blader som endrer farger etter hvor mye lys og næring du gir den.  

Dette vakre blikkfanget finnes i mange kombinasjoner av gulgrønt, sterk rosa, mørk burgunder, nesten sort, lilla og gyllenbrune toner.

et ikon av en saks

Slik tar du stiklinger av coleus

Foruten å være fortryllende av utseende, er det også veldig enkelt å ta stiklinger av coleus. Du følger bare denne enkle fremgangsmåten:

  • Kutt av en stilk med minimum to bladpar. Behold de fire øverste bladene, og fjern resten.
  • Sett stiklingen i vann, helst lunkent.
  • Plasser stiklingen på et lyst sted, men ikke i direkte sollys.
  • Når stiklingen har utviklet røtter, er den klar til å plantes i næringsrik jord.

Obs: Det er mulig å sette stiklingen i jorden før den får røtter, men da må du hele tiden sørge for at den holdes fuktig.

Stiklinger av coleus

Flottere vekst med stiklinger

Ikke bare er det enkelt å lykkes med stiklinger av coleus, planten blir faktisk mer robust, kraftigere og penere for hver stikling du tar. Den vokser dessuten veldig raskt, som betyr at du kan ha fått mange planter ut av kun én innen sommeren er over.

Stelletips for coleus

Ettersom coleus har potensial for å vokse raskt, liker den å bli pottet om med jevne mellomrom. Sørg for at du gir den ny og frisk jord med mer næring etter hvert som den vokser. De viktigste stikkordene er god plass til røttene, mye vann og tilgang på næring. 

Nye blomster kan føre til at planten mister mye av fargene i bladene, så disse kan du med fordel fjerne fortløpende. For å fremme veksten bør du regelmessig klippe planten – du vil da oppleve at den også blir tettere og frodigere.

Husk: Alt du klipper av kan brukes som stiklinger til nye planter!

Coleus-stikling plantes i næringsrik, fuktig jord.

Vanning

Coleus er veldig glad i vann. Nøkkelen er å vanne ofte, men moderate mengder. Vann gjerne fra skålen, så bestemmer den selv hvor mye den drikker. Skulle du gi for lite vann, vil den si tydelig fra ved å henge med bladene. 

Det eneste du trenger å gjøre for å redde den, er å fylle på godt med vann. Du vil se at du har lykkes når den igjen strutter med bladene.

Vanning av coleusplanter fra Interflora

Plassering

Planten trives både inne og ute, men krever at døgntemperaturen ligger over ti grader. Sett den i en potte på terrassen, og la den nyte frisk luft helt frem til tidlig høst. 


Viktig:
Coleus bør imidlertid skjermes for direkte sollys enten den står inne eller ute, for bladene blir lett brent.

en samling av utvalgte coleus-planter

Gjødsling

Denne planten er som nevnt glad i både vann og næringsrik jord. Vi anbefaler at du gjødsler den jevnlig gjennom sommersesongen, for dette gir en enda mer frodig vekst.

La deg inspirere og fascinere av den populære coleus du også! Kanskje blir det din inngangsport til et liv med grønnere fingre og ekte planteglede. Trenger du flere tips, kan du gjerne spørre oss i din lokale Interflora-butikk.

God sommer!